VAN - Unutulmaya yüz tutmuş, çivilerin telle süslenmesiyle oluşturulan filografi sanatı Van'da gün yüzüne çıkıyor.

Unutulmaya yüz tutmuş, çeşitli materyallerin üzerine çakılan çivilerin telle süslenmesiyle oluşturulan filografi sanatı, Van'da gün yüzüne çıkıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün tarafından, Van Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Süleyman Yavuzer'in desteğiyle 2016-2017 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında filografi kursu açılacak.

Açılacak kurs hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Gün, filografi sanatının önemine değindi.

Gün, 'Görmüş olduğunuz tablolar filografi çalışması şeklinde isimlendirilen bir çalışmadır. 12 milimlik MDF veyahut suntanın üzerine kadife kumaş kaplanır. Onun üstüne desen yatırılır, desenin üzerine belli aralıklarla çiviler çakılır. Filografi için üretilmiş bakır teller var. Bunlar bobin teli olarak da bilinmektedir. Filografi için renkli hazırlanmış çivilerin üzerine değişik desenler verilecek şekilde sarılarak tamamlanıyor. Bununla birlikte ortaya bir sanat eseri çıkıyor.' dedi.

Filografi sanatının genellikle kadife kumaş üzerine çivi çakılarak yapıldığını belirten Gün, yağlı boya tablosunun üzerine çivi çakarak yaptıkları çalışmalarla yeni bir uygulama başlattıklarını söyledi.

Filografinin unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan olduğunu dile getiren Gün, sözlerine şöyle devam etti: 'Bu çalışma çocukluğumuzdan beri içimizde olan bir fikirdi. Bir türlü fırsat bulup dışarı çıkmamıştı. Yaklaşık iki senedir bu işe başladım. Çocukluğumdaki hayalim ressam olmaktı. Filografi sanatı genelde kadife üstüne yapılıyor. Resim merakımdan dolayı MDF'nin üstüne resim yaptım. Daha sonra çizdiğim yağlı boya resminin üzerine çivi çaktık. Böylece yeni bir akım başlatmış olduk.'

Gün, daha önce yağlı boya tablosu yapıp, üzerine çivi çakan kimsenin olmadığını ifade ederek, 'Kimse kendi eserinin üzerine çivi çakmamış ama biz yüzlerce çivi çaktık. Bu sebeple ortaya yeni, güzel bir eser çıktı. Okul müdürüyle tanıştıktan sonra bir fikir oluşturduk. Öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirmesi için kurs açmayı düşündük. Kısmet olursa ikinci dönemin başından itibaren filografi çalışmalarımıza başlayacağız. Bu kursa başlamışken bir atölye oluşturalım dedik. Malzemelerimizi aldık. İlk etapta sadece filografi çalışması yapmayacağız. Hat ve ebru sanatını yapan sanatçılarımızı da getireceğiz. İkinci dönemin başında üç kurs ile birlikte okulumuzda başlayacağız.' şeklinde konuştu.

'SANAT, İNSANIN YERYÜZÜNDEKİ GÜZELLİKLERİ YANSITMASIDIR'

Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yavuzer ise sanatın önemine değinerek, 'Sanat iç dünyadaki güzellikleri dış dünyadaki güzelliklerle bütünleştirerek, bir şekilde kağıda, tabloya, ağaca dökmedir. Elimizde değerlendirebileceğimiz güzel kaynaklarımız varken bunu öğrencilerimize aktarmanın yolunu denemek istedik. Sanat yönü olup da henüz keşfedilememiş birçok velimiz var. Biz bunları keşfedip, öğrencilerimizle birleştirmek ve bu sanatlarının devamını sağlamak için böyle bir çalışmayı uygun gördük.' ifadelerini kullandı.

Okulda açılacak ebru, hat ve filografi atölyeleri için velilerden destek geldiğini sözlerine ekleyen Yavuzer, 'Velilerimize, 'Okulumuzda böylesi bir sanat atölyesi açıp öğrenci yetiştirmek ister misiniz?' dedik. Onlar da sanatın devamını sağlamak adına böyle bir teklifi seve seve kabul edeceklerini ve bize destek vereceklerini ifade ettiler. Bu bağlamda biz de elimizdeki mevcut kaynakları kullanmak adına böyle bir yola teşebbüs ettik. İnşallah yaptığımız bu hizmet hayırlı ve devamı olan bir hizmet olur.' dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)