Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı'nda, 1999 yılından bu yana 7-16 yaş grubunda olan çocuklara bilim, teknoloji, sanat ve spor alanlarında eğitim veriliyor. 18 yıllık faaliyetleri hakkında gazetemize konuşan TEGV Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı Müdürü Rezzan Bayram, toplumsal bir gelişim için toplu hareket etmek gerektiğini söyledi.

Yılmaz Sönmez/Röportaj

Van'da 1998 yılında temeli atılan TEGV Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı'nda 7-16 yaş grubunda olan çocuklar bilim, teknoloji derslerinden, sanat ve spor alanlarına kadar faaliyet gösterebiliyor. Yılda yaklaşık 6 bin öğrencinin katıldığı eğitim programları, 140 kişilik uzman eğitim gönüllüsü tarafından veriliyor.

Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı'na gelen öğrencilere bilim, teknoloji, sanat ve spor alanlarıyla birlikte birçok alanda eğitim verdiklerini söyleyen Bayram, son dönemde okuma oranlarının düştüğünü belirterek, okuyan, okuduğunu anlayan ve yorumlayan öğrenciler yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. İşte Rezzan Bayram'ın sorularımıza verdiği cevaplar…



TEGV'in temel amaç ve ilkeleri nelerdir?

Türkiye'de 1995 yılında kurulmuş bir vakıftır. Vakfımızın temel ilkelerinden söz etmek istiyorum. 7-16 yaş grubu ilkokul çağındaki çocuklara okul dışı ve okul içi saatlerinde eğitimler vererek, devletin verdiği temel eğitime destek olmak, çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunmak, onları soran, sorgulayan, özgüven sahibi, kendi iç dinamiklerini harekete geçiren çocuk yetiştirme gayretiyle kurulmuş bir vakıftır. Aydınlık yarınlar için, bugün yapılması gereken çalışmalara el atılması durumudur.

BİLİM, TEKNOLOJİ, SANAT VE SPOR ALANLARINDA EĞİTİM VERİLİYOR

Geçmişten bugüne TEGV olarak Van'da ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

TEGV 1998 yılının son aylarında burada yapılanmasını tamamlayıp, 1999 yılının ilk aylarında da faaliyetlerini yürütmeye başladı. 7-16 yaş grubu ilkokul öğrencilerine her yıl yaklaşık olarak 6 bin öğrenci etkinliklerimizden faydalanmaktadır. Faaliyetlerimiz genel olarak bilim, teknoloji, sanat ve spor alanlarında olmak üzere, 4 ana başlık altında toparlayabiliriz. Bu başlıkların altında da onlarca farklı etkinliklerimiz vardır. Çocukların ilgi alanlarına göre faaliyetlerimiz vardır. Diğer taraftan ise çocuklarının özel yeteneklerini uyandırmak ve kendilerini keşfetmeleri için etkinliklerle bir araya getirip onları tanımaları, anlamaları ve o alan içerisinde de kendisini bir yerlere koymasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bazen çocukların hiç ilgisinin olmadığını düşündüğünüz bir alanda etkinlikler yapılırken, o alanla ilgili çok ciddi yeteneklerin olduğunu ya da o alanla ilgili öğrencilerin kendilerini geliştirmek istediğini fark ediyoruz. Çocuklara kendi iç dinamiklerini harekete geçirme anlamında çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada birçok çocuk, kendisine yeni yöntemler buldu.



'ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ'

TEGV'e gelen öğrenciler özellikle hangi alana yöneliyor?

Özellikle öğrencilerimiz bilgisayar ve spor etkinliklerine öncelik veriyor. Ülke olarak öne çıkarmak istediğimiz okuma ve okuduğunu yorumlama noktasında Türkiye'de genel bir problem olmakla birlikte, bölgemizde de aynı sıkıntılar vardır. Bizlerde bilgisayar ve spor etkinliklerine gelen öğrencilere, eş zamanlı olarak da bu tür etkinliklere kaydırıp, kendilerini kitap okuma konusunda geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

'ABLA-ABİ BİLİNCİYLE ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİYORLAR'

Eğitim gönüllüleri kimlerden oluşuyor?

Her şeyi devletten bekleme yerine insanların bilgi ve becerileri doğrultusunda verebilecekleri bir takım çalışmaların olduğunu, eğitimini bir toplum hareketi olduğunu bilinciyle bu hareket başlatılmıştır. Eğitim gönüllüleri, tamamıyla gönüllü insanlarla çalışıyor. Gönüllerimizin çoğunluğu üniversite öğrencileri olup, öğretmen ve farklı meslek gruplarında olan insanlar çocuklara eğitim desteği veriyorlar. Burada önemli olan gönüllülerin en az liseyi bitirmiş, herhangi bir alanda bilgisi, becerisi olması gerekiyor. Bu yönde bir öğretmen yaklaşımı değil, tam tersine bir abla-abi bilinciyle çocuklara eğitim veriyorlar. Eğitim gönüllülerin yaklaşımı farklı bir yöntemle çocuklara aktarılması gereğidir. Bizimle birlikte çalışmak isteyen gönüllü adaylarımızda aynı şekilde bir dizi eğitimden geçirilir. O eğitimlerden geçtikten sonra çocuklara etkinlileri aktarmaya başlarlar.



'TEGV'İN YAKLAŞIMI SAYGI VE SEVGİYE DAYALIDIR'

TEGV'de geçmişten bugüne ne değişti?

Eğitim çok uzun vadeli olduğu için kısa vadede sonuç alınamaz. TEGV olarak, Van'da 18 yılımızı doldurduk. Bu zaman içerisinde birçok öğrencimiz bize gönüllü olarak geldiğini gördük. Ve yahut öğrencilerimizin farklı meslek gruplarında çalıştığını gördük. Çocuklarımızın her birinin bize gelip gönüllü olmak isteği bizi sevindirmektedir. Çünkü onların dünyasında TEGV'in rolünün anlatılması konusu vardır. Değişen tek şey buradan aldığı eğitimle yola çıkan öğrencilerimizin, buraya gelip bir gönüllü olarak eğitim vermesidir. TEGV'in yaklaşımı saygı ve sevgiye dayalıdır. Saygı ve sevginin olduğu bir noktada hareket eden çocuklarımız, aynı yaklaşımı daha sonraki hayatlarında da kullanıyorlar.

'OKUL İDARELERİYLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ'

TEGV'e gelmek isteyen öğrenciler, hangi aracı yollarla katılım sağlıyor?

Yılda yaklaşık 6 bin çocuğa eğitim desteği veriyor ve bu çocukların ailelerini, öğretmenlerini, kardeşlerini düşündüğümüz zaman aslıda biz direkt ve endirekt olarak birçok çocuğa ulaşmış oluyoruz. Biz bu çalışmaları okullara gidip, okullarda öğrenciler duyurular yaparak, onların buraya katılımlarını sağlıyoruz. Bu konuda okul idaremiz ve öğretmenlerimiz bu işbirliği noktasında çok destekleyiciler. Bu da bizim en mutlu olduğumuz bir noktadır. Elbette ki onların yıllardır destekleyici yaklaşımlarının nedenleri buraya gelen çocukların, okullarına taşıdıkları artı bilgi ve birikimlerdir. Bu yüzden de destekleniyoruz. Bu şekilde verilen desteler bizim hareketlerimizin daha rahat yürütmemizi sağlamaktadır.



Okul idarelerinin size verdiği destekler yeterli midir?

Söz konusu eğitim ise sadece okulların ve okul idarelerin değil, bu işin içerisinde velilerin, il idarelerin, mülkü amirlerin her kesimden bir pay olması durumundadır.

'YENİ GÖNÜLLÜ DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR'


Şu an mevcut kaç öğrenci ve eğitim gönüllünüz var?

2016-2017 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde 3 bin 200 çocuğumuz aktivitelerimizden faydalandı. Şu an ikinci dönemimiz başladı. Yaklaşık olarak 2 bin 800 çocuğumuz ikinci dönem aktivitelerimize devam edecek. Bin kişilik yeni katılım bekliyoruz. Bu katılımla birlikte yeni dönme eğitimlerimizi yürüteceğiz. Gönüllü sayımız olarak da birinci dönem 138 kişilik aktif gönüllü sayımızla aktivitelerimizi yürüttük. 18 yıllık gönüllümüzde var ancak bir dönemlik gönüllülerimiz de olabiliyor. Bu anlamda kişilerin ayırabilecekleri zamana bağlı bir kayramdır. Tabi şunu da belirtmeliyim ki yeni gönüllü desteğine de ihtiyacımız var.

'TOPLUMSAL BİR GELİŞİM İÇİN TOPLU HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR'

Yerel yönetimler TEGV'e destek veriyor mu?

Bizler yerel yönetimlerden de destek taleplerinde bulunuyoruz. Bizler burada başka bir oluşum ya da farklı bir dünyada değiliz. Sonuç itibariyle bu kentte yaşayan ve faaliyetlerini sürdürmeye çalışan bir Sivil Toplum Örgütüyüz. Üniversite ile bağlantımız var. Çünkü oradan bir gönüllü akışı, bilimsel çalışmaların, seminerlerin, eğitimlerin yapıldığı bir kurumdur. Burada biraz daha farkında hareket edilmesi gibi beklentilerimiz vardır. Yapılan genel çalışmaların tasvip edilmesi ve değerli bulunmasıdır. Ancak bunu ilimizde biraz eksik buluyorum. Toplumsal bir gelişim için toplu hareket etmemiz gerekiyor.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

Ben de teşekkür ediyorum.