Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Alperen Korucu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

"Karpal Tünel Sendromu, bir veya her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özelliklerini rahatsız eder. El kemiğinin ortasından oluşan ve ilk 3 parmağa dağılan median sinirin temeli altında muhafazaya bağlı olarak ağrı, güç kaybı ve uyuşukluk ile kendini belli eder.

Bu hastalığın diğer belirtileri; Özellikle gece artan elektriklenme, elin çevirerek bir şeyi çalıştırması halinde veya kaldırma hareketleri sırasında onun bozulması meydana gelmesi ayrıca bazen bilgisayara kadar yayılan ağrıdır.

Bu yapılar, median sinirin el yapısından ele geçiş oluşturan bölgede mevcut olan tünel içinde kırılması sonrasında meydana gelir. Elin parmaklarına hareket sağlayan tendonların bir parçası bu tünel içinde ilerliyor.

Hastalık fazla kilolular, alkol kullananlar, diyabet hastalıkları ve damarsal rahatsızlıklarında normal görüntülerde daha fazla görülür. Hastalığa yatkın meslek grupları ise aktif araba kullananlar, marangozlar, elde bulaşık yıkayanlar, tenis ya da masa tenisi oynayanlar, fazla bilgisayar kullananlar kısacası el bileğini tekrarlayan şekilde hareketlerle uğraşanlarla. Kadınlarda hamilelik döneminde de meydana gelebilir. Ancak geçici bir düzenlemesi olması.

Almak için el bileğine refleks çekici ile vurulur. Kişiden el parmaklarında elektrik çarpması (şok) benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel bulgusudur. EMG testi ile de kesin olarak bilinebilir.

Ağır olmayan belirli el bileğine istirahat vermek amacıyla çeşitli bileklik ya da ateller ile tedavi edilebilir. Tünel girişi çeşitli maliyetleri yapılabilir. Enjeksiyon uygulamalarının tünel içindeki ödemi özelliklerine yardımcı olacaktır, bununla birlikte el bilekliği kullanımına uygundur. Bu soruları cevaplayamayan ya da geç evrede tanı konmuş olan cerrahi tedavi alınsın. Bu işlem hücrelerini yatış çalıştırmayı gerektirmeyen lokal anestezi ile mümkün bir uygulamadır." (İLKHA)