Yaz aylarının vazgeçilmez meyve çeşitlerinden biri olan garofa nektarinin son hasadı yapılıyor. Hasadı yapılan meyveler, çiftçiler tarafından yaş meyve ve sebze haline götürülerek pazarcı esnafın satışıyla sofralara buluşuyor.

Tarsus’un Akgedik Mahallesinde garofa nektari çeşidi yetiştiricilerinden İbrahim Gönüllü ve Kamuran Cihangir, meyvenin hasadı ve yetiştirilme sürecinden bahsederek yapılan hasat ile ilgili bilgi verdi.

Hasat ile ilgili bilgi veren Kamuran Cihangir, “Hasadımız başladı çok şükür Astoria tüylü şeftali çeşidimizin hasadını yaptık. Şu anda garofa nektari yani tüysüz şeftali çeşidini topluyoruz. İlk seyretmesini yaptık ve malımızı topladık. Şuanda işçilerimiz çalışıyor ikinci toplamasını yapıyoruz. Allah nasip ederse bundan birkaç gün sonra bu sefer sıyırma toplayacaklar.” şeklinde konuştu.

Ürünlere verilen destek konusunda yetkililere seslenen Cihangir, “Yetkililere çağrımız biraz daha çiftçileri görmesini rica ediyoruz. Mazot ve gübre fiyatlarında biraz daha çiftçiye destekçi olsunlar. Çiftçi tek başına yükün altından kalkamıyor. Devletimizin bize el uzatmasını ve yardımcı olmasını istiyoruz. Hep beraber üretiyoruz hep beraber tüketelim. Bu meyveyi yemeye hasret insanlar var bunlar onlara da ulaşsın. Devlet bize destek verirse biz daha uyguna ürünlerimizi verirsek bu meyveyi herkes yiyebilir.” dedi.

Rekolte durumundan bahseden Çiftçi İbrahim Gönüllü, “Meyvenin veriminde bir sıkıntımız yok. Fiyatlarda sıkıntı yaşıyoruz. Masraflar çok ağır ve ürünlerimizin fiyatları çok düşük. Devletimizin bize verdiği destek 150 dönüme 3 buçuk milyon lira ve bu desteklemeler yetersiz kalıyor. Desteklemeler olmazsa burada tarım devam etmez. Burada rekoltemiz 150 ton beklentimiz vardı. Çok fazla ürün kaybımız olmadı. 120 tona yakın ürünümüz çıktı.” şeklinde konuştu. (İLKHA)