Özellikle internet, sosyal medya üzerinden satılan diş beyazlatma ürünlerine itibar edilmemesi uyarısında bulunan uzmanlar, bilinçsiz yapılan diş beyazlatma işleminin diş kaybına neden olabileceğini belirtti.

Birçok kişi internet üzerinden satın aldığı ürünlerle birlikte evde kendi yöntemleriyle dişlerini beyazlatmaya çalışıyor. Bu durumun diş kayıplarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, diş beyazlatma yöntemlerinin mutlaka hekim kontrolünde yapılması uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Diş Hekimi Barış Şebay, kimi vatandaşların bilinçsiz bir şekilde dişlerini beyazlatmaya çalıştığını söyledi.



Barış Şebay

Bilinçsiz yapılan yöntemlerin dişleri beyazlatmak yerine daha büyük hasarlara yol açacağına dikkat çeken Şebay, "Şu an piyasada envaiçeşit diş beyazlatma markaları ve kozmetik ürünler bulunmaktadır. Kozmetik ürünlerin iç maddeleri tam bilinmediği için hasta sağlık boyutunu çok düşünemeyebiliyor ve istediği diş beyazlatmayı hemen elde etmek istiyor. Sonrasında ise hasta diş kayıpları yaşayabiliyor." dedi.

"Üzücü tabloyla karşılaşabilirsiniz"

Diş kayıplarının ilerde daha büyük sağlık sorunlarına neden olabildiğini ifade eden Şebay, "Çünkü dişlerde ileri düzeyde geçmeyen hasarlara neden olabiliyor ve bu hassasiyetler sonra diş kayıplarına neden olabiliyor. Bunların olmaması için diş beyazlatmasını hekim kontrolünde yapmaları daha sağlıklı olur. Yoksa diğer türlü hasta daha üzücü tablolarla karşılaşabilir." diye konuştu.



"Büyük zarar verebilir"

Rastgele satılan diş beyazlatma ürünlerine itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Şebay, şöyle devam etti:

"Özellikle merdiven altında satılan diş beyazlatma ürünleri hastaya pek bir faydası olmaz. Bu ürünler daha sonrasında hastaya çok daha büyük zararlar verebilir. Çünkü ürünün kullanım şeyi asittir. Diş beyazlatmasında asit kullanıyoruz. Asit fazla kullanıldığı zaman hem dişe hem de diş etine zarar verebilir ve ikisine verdiği zararlar sonrasında hastaya çok büyük zararlar verebilir. Bu da diş kayıplarına, diş kayıpları da hastanın genel olarak bütün hayatını etkiliyor. Bu kayıplar sonrasında hasta hem maddi hem manevi hem de psikolojik olarak etkilenebiliyor."

"Yılda en az 1 veya 2 defa hekim kontrolüne gidilmelidir"

En sağlıklı olanın vatandaşların diş hekimlerine başvurmaları olduğuna işaret eden Şebay, "Çünkü bu işin uzmanı onlar. Diş beyazlatmalarında uzun ömürlülük diye bir şey yok. Çünkü uyguladığımız beyazlatma sonrası maksimum süre iki yıldır. Çay, kahve ve sigaraya dikkat edilmezse dişe uyguladığımız beyazlatmanın da uzun bir süresi olmuyor. Olmadığı için de sıkıntı yaşanabiliyor. Hasta bu süreçle beraber ağız hijyenine dikkat etmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa dişlerin fırçalanması lazım. Vatandaşların yılda en az bir ya da iki defa diş hekim kontrolüne gitmelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.(İLKHA)