Bencil insanların, karşılarındakilerle ilişkilerinde empati kavramını geliştiremediklerini belirten Psikolog Özge Güneşer, bencil insanların sadece kendilerini düşündüklerinden dolayı sadece kendileriyle ilgili bir yaşantı içerisinde olduklarını söyledi.

Benlik duygusunun kişinin fıtratında olduğunu ve ölçülü beslenmediğinde bencilliğe dönüştüğünü belirten Psikolog Özge Güneşer, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.


"Her şeyden önce ben diyerek bu davranışı sergileyebilir"

Benciliğin birden fazla nedeni olduğunu belirten Güneşer, "Kişi kendini dış dünyadan korumak adına bir gart olaraktan bunu kullanabilir. Her şeyden önce ben diyerek bu davranışı sergileyebilir. Elbette ki insan kendini besleyecek, sevecek ama bunun bir sınırı olması gerekiyor. Başkalarına zarar verecek, yardım etmeyecek düzeyde olduğu zaman veya başkalarının hakkını, hukukunu gözetmeyecek düzeyde olduğu zaman bu tehlikeli bir ben'dir, bu bencilliğe dönüşür." dedi.

"Kişi rol model aldığı kişiden de bu davranışları öğrenmiş olabilir"



Psikolog Özge Güneşer

Benciliğin nedenlerine baktığımız zaman kişinin rol model aldığı kişiden de bu davranışları öğrenmiş olduğunu söyleyen Güneşer, "Ya da daha önce ihmal ve duygusal istismara uğramış kişilerde zamanla kendini bu karaktere girebilir. Bunların temeline baktığımız zaman karakterli kişiliklerin çocukluğa dayanan maruz kaldığı ebeveyn tutumları bu hale getiriyor. Bunlardan da kurtulmanın yolları, insanların davranışlardan rahatsız olduğumuz zaman onlara sen diliyle rahatsızlığımızı ifade edebilir, empati kurmalarını sağlayabiliriz." diye belirtti.

"En büyük problem empati kuramamaktan kaynaklanıyor"

Güneşer, "Zaten en büyük problem empati kuramamaktan kaynaklanıyor. Benliğimi beslerken başkalarının olmasına müsaade etmiyorsam, her şeyin bana ait olmasını istiyor başkalarının sahip olmasına tahammül edemiyorsam, bu benlikte sıkıntı vardır. Eğer bu iletişimi biz sürdüremezsek profesyonel bir yardım almayı makul görmek gerekir." diye konuştu. (İLKHA)