Siyonist işgal rejiminin Kudüs'e ve Mescidi Aksa'ya yönelik ihlalleri, saldırıları, haksızlıkları, yahudileştirme faaliyetleri ve zulümleri 2023 yılında artarak devam etti.

Filistin Bilgi Merkezi'nin yayınladığı gözlem raporuna göre, siyonist işgal güçlerinin ve onların milis gücü görevi gören sözde sivil, gerçekte silahlı canileri niteliğindeki yahudi yerleşimcilerinin bu yılın başından mayıs ayı sonuna kadarki süre içinde Kudüs'e yönelik olarak gerçekleştirdikleri ihlallerin sayısı 2 bin 209 oldu.

Bunların içinde cinayet, sürgün, esir alma, evleri yıkma, eğitim kurumlarını ve sağlık kurumlarını hedef alan kasıtlı saldırılar başta olmak üzere çok farklı ihlaller ve haksızlıklar yer alıyor. İşgal rejiminin güvenlik organlarının ve sözde sivil yahudi yerleşimcilerinin Kudüs'e yönelik ihlallerinin tüm uluslararası sözleşmelere ve yasalara aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, 2023'ün başından mayıs ayı sonuna kadar geçen süre içinde işgal güçleri ve yahudi yerleşimci terör çeteleri tarafından 8 Kudüslünün şehit edildiği, 632 kişinin de silahlı saldırıda yaralandığı belirtildi. Bu süre içinde esir edilerek işgal zindanlarına konan Kudüslü sayısı ise 651 oldu.

Bu süre içinde işgal rejiminin teşvikleriyle, işgal polislerinin ve askerlerinin himayesi altında Mescidi Aksa'ya baskın düzenleyen yahudi yerleşimci sayısı 22 bin 456 oldu. Geçen yılın aynı döneminde baskın düzenleyen yerleşimcilerin sayısı ise 20 bin 217 olmuştu.

Belirtilen süre içinde Mescid-i Aksa'dan veya Kudüs'ten uzaklaştırılan Filistinli sayısı 47 oldu. Bunların başında Mescidi Aksa'da ribat görevi gören erkekler ve kadınlar yer alıyor.

İşgal rejiminin Kudüslüleri göçe zorlama amaçlı baskı ve yıkım uygulamaları ise hız kesmeden devam etti. İşgal rejimi bu amaçla Kudüs'ün farklı semtlerinde 56 yıkım işlemi gerçekleştirdi.

İşgal rejimi ayrıca onlarca binaya "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkım ihtarı gönderdi.

Evlere yönelik baskın sayısı 68'i, yıkım, tahrip ve gasp amaçlı saldırıların sayısı ise 127'yi buldu. (İLKHA)