ABD ve Çin savaş gemileri, Tayvan Boğazı'nda çarpışmanın eşiğinden döndü.

ABD Savunma Bakanlığı, ABD ve Kanada donanmasından gemilerin bölgede tatbikat yaptığını, Çin gemisinin bu noktada ABD gemisinin önünden tehlikeli bir yakınlıkta geçtiğini duyurdu.

ABD ve Çin savunma bakanları, Singapur’daki Diyalog Zirvesi'nde olaya dair açıklamalar yaptı.

Çin Savunma Bakanı Li Şangfu, ABD ile çatışmanın dünya için "felaket" anlamına geleceğini belirterek, “Çin ve ABD arasında büyük bir çatışma çıkması dünyaca için kaldırılamaz bir felaket anlamına gelir. Çin, büyük ülkelerin kendi çıkarları için ‘blok çatışmaları’ provoke etmek yerine herkesin çıkarını düşünerek anlaşmazlıkları iş birliği ve iletişimle çözmesi gerektiğine inanıyor. Dünya'da Çin ve ABD gibi ülkelerin birlikte büyümesi için yeterince yer var.” dedi.

Li'nin ABD'li mevkidaşı Llyod Austin, "Tayvan Boğazı'nda savaş çıkması yıkıcı olur" mesajını vererek, “Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı korumak tüm dünyanın çıkarına. Buradaki ticari gemi rotaları, küresel ikmal zincirleri ve küresel seyahat özgürlüğü buna bağlı. Tayvan Boğazı'nda savaş çıkması yıkıcı olur bu yüzden barış ve istikrarı korumakta kararlıyız.” diye kaydetti. (İLKHA)