"Beyaz altın" diye tabir edilen ve dünya rezervinin yüzde 20'si Bitlis'te olan pomza madeni günlük kent ekonomisine 5 milyon TL katkı sunarken, işletmeciler sıkıntılarının sona ermesini bekliyor.

İnşaat bölümü başta olmak üzere birçok alanda kullanılan pomzanın dünya rezervlerinin yüzde 40'ı Türkiye'de, Türkiye'nin de yüzde 40 rezervenin yüzde 70'i Bitlis'in Tatvan ve Ahlat bölgesinde bulunuyor.

Kent ekonomisine yıllık 3 milyar lira katma değer sağlayan pomza, farklı sektörlerde hammadde olarak kullanılıyor.

2002 yılından itibaren fabrika üretimine geçen işletmeciler, organize sanayiyi muhafaza etmeyişı, üretimi artırmaya odaklanmaya dikkat çekiyor.

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Avcı, "Beyaz altın" diye tabir edilen pomza madeniyle kent ekonomisine katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

BİMS, dünyada Yunanistan, İtalya, İngiltere, Almanya ve Amerika'da yoğun olarak idame ettiren dikkat çekici Avcı, Türkiye rezervlerinin yüzde 70'inin Bitlis'in Tatvan ve Ahlat bölgelerinde bulunduğunu söyledi.

Avcı, "Burada BİMS, 1960'lı yıllardan sonra geldi. Daha önce basma şeklinde küçük bir görünüme sahipti. 2002 yılında fabrikasyona geçildi. Tatvan'da, oradan ithal edilen teknolojik ürünlerle başarılı bir hizmet yapıldı ve tanıtımında katkısı oldu. Bölgemizde bu şekilde yaklaşık 40 tane fabrika var." dedi.

Günlük 5 milyon TL nafaka

tekstilde kullanılan ama bizim bölge genel olarak inşaat üzerinde kullanılıyor. Hafif bir malzeme olduğu için inşaatlara daha çok katkı sunuyor." diye konuştu.

Pomza lojistik yönetimi kurulmalı

Nakliye maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat yöneticisi Avcı, BİMS lojistik sevkiyatın üretimini yönetenlerini belirtti.

Oralardan da trenlerle gelen boş vagonları doldurup, batıya da her yere ulaştırmayı düşünüyoruz. Onun üzerinde çalışıyor. Şu anda buradan günlük 250-300 kamyon il çıkışı çıkıyor. Hatay, Trabzon, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Yüksekova gibi illere gönderimiz var. Bunun yaklaşık 50 kamyonu hammadde pomza olarak gidiyor. Diğeri de imal ediliyor gönderiliyor. Van depreminde gözlemcilerin araştırmasına göre, BİMS, tuğlaya göre daha az hasarla atlatılmış. Gözenekli olduğu için yüksek görevini görüyor. Isı ve ses yalıtımında büyük faydaları var." kullanımları. Bunun yaklaşık 50 kamyonu hammadde pomza olarak gidiyor. Diğeri de imal ediliyor gönderiliyor. Van depreminde gözlemcilerin araştırmasına göre, BİMS, tuğlaya göre daha az hasarla atlatılmış. Gözenekli olduğu için yüksek görevini görüyor. Isı ve ses yalıtımında büyük faydaları var." kullanımları. Bunun yaklaşık 50 kamyonu hammadde pomza olarak gidiyor. Diğeri de imal ediliyor gönderiliyor. Van depreminde gözlemcilerin araştırmasına göre, BİMS, tuğlaya göre daha az hasarla atlatılmış. Gözenekli olduğu için yüksek görevini görüyor. Isı ve ses yalıtımında büyük faydaları var." kullanımları.

"Büyük sorunlar ortaya çıkıyor"

Büyük sorunları yaşadıklarını dile getiren Bimsciler Kooperatifi Başkan Yardımcısı Adnan Kayaalp ise, "Çocukluğumdan beri bu işle uğraşıyorum. 5 yıl uğraşılıyor.Bu gerçekten büyük sorunlardır.3 elde etmekle uğraşıyoruz daha bir elektrik abonesi alamadık.Eğer bir organize sanayi bölgesi olursa, bu işlemler bizim için çok daha basit olur." dedi.

"Organize sanayi bölgesi kurulmalı"

"Sıkıntılarımız çok. En büyük sıkıntılarımızdan biri organize sanayi bölgemizin olmayışı." diyen BİMS Üreticileri Kooperatif Başkanı Baver Gökçe, "Bu hem üretim hem çalışma yürütüyor çok zorlaştırıyor. Nakliye bu işlerini yarıda bırakıyor. Nakliye çok sıkıntı olduğu için istenilen yere gideceğiz. daha kolay sevk edilebilmesi. Tabii biz pomza tarım, ilaç sanayinde, savunma sanayinde kullanılan doğal bir ham maddedir. hem izolasyon açısından çok yüksek."

"Bir türlü sorunlarımız çözülmüyor"

Bir organize sanayinin kurulmasının şartını bulutunu çizen Gökçe, şunları söyledi:

"Her platformda, her yerde bu sıkıntılarımızı dile getirmeye çalışıyoruz. Organize sanayinde, ulaşımda, bir fabrikanın barındırılması gereken izinlerin zorlukları… Daha güzel yapılar çalışmak en büyük gayemiz. Organize sanayi şartı. Çünkü bu gövde, bu gömleğe sığmıyor. Bulunduğu küçük yapılarda, şimdi Büyük fabrika işletmeciliğini geçtik. Yılsonuna kadar 40, belki seneye 50 fabrika olacak. olmuşturdu.Umarım unutulamaz." (İLHA)