Artan maliyetlerden dolayı çok zor günler geçiren matbaacılar, gelinen nokta itibari ile matbaa sektörünün bitme noktasına geldiğine dikkat çektiler.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan mali kriz, birçok sektörü bitme noktasına getirdi. E-fatura, artan kâğıt, kimyevi madde, işçilik maliyeti matbaacıları zor durumda bırakıyor. Şimdilik sadece günü kurtaracak çözümler bulabilen matbaacılar, bıçak sırtı da olsa ayakta kalmaya çalışıyor.

"E-faturaya geçildiğinden beri işlerimiz bitme noktasına geldi"

E-faturaya geçilmesiyle birlikte Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı iş matbaaların büyük çoğunluğunun kapandığını belirten Özgür Akgül, "E faturaya geçildiğinden beri işlerimiz neredeyse bitme noktasına geldi. Esnafların irsaliye ve faturalarını tek çıkarıyoruz, matbaacılara destek verilmeli veya yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Uzun zamandır ham madde kâğıt bulmakta sıkıntı yaşıyoruz." dedi.


"Davetiye basmıyor iş yeri açan esnafın da reklamını aylar sonra alabiliyoruz"

Yaz ayı geldi, düğün sezonları açıldı ama davetiye fiyatları çok yüksek olduğu için düğün sahiplerinin davetiye basmak istemediklerini ifade eden Akgül," Şu anda yeni evlenecek olan bir damat adayı 100 adet davetiye için 250 lira ödemek zorunda, bunun için davetiye de basmıyorlar. Folyo fiyatları da çok pahalandığı için iş yeri açan esnaf reklamının 1-2 ay sonra işleri düzene girerse veya eline para geçtiği zaman reklam veriyor. Bazı iş yerleri de açılışını 2 ay sonrasına bırakıyor." ifadelerini kullandı.

"Matbaacıların Siirt'te sayıları 10'dan 3'e düştü"

Siirt'te daha önceleri reklam ve matbaayla uğraşan birçok iş yerinin çok güzel iş yaptığını, makinelerin iş yoğunluğu nedeniyle durmadığını ifade eden Akgül, "Matbaacıların Siirt'te sayıları 10'dan 3'e düştü, bazıları da sektör değişikliğine gitti. Daha önce şu kapının önünde gördüğün makine durmak bilmiyor, o zamanlar işliyordu. Şimdi ise haftada 1 veya 2 defa çalıştırıyoruz. Masanın üstü ful fatura dolardı ama şimdi ise 2-3 fatura var. E-faturaya geçildiğinden beri matbaacılar bu halde." şeklinde matbaacıların içine düştüğü zorluğu anlattı. (İLKHA)