Referandum sonuçlarını değerlendiren Vanlılar, bölge halkının elinden geleni yaptığını belirterek, bundan sonra halkın taleplerinin dinlenmesini istediler.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni getiren anayasa değişikliği için 16 Nisan'da sandık başına giderek oy kullanan Vanlılar, referandum sonuçlarını ve bundan sonraki süreçte beklentilerini İLKHA'ya değerlendirdi.

Halkoylamasına katılım oranının yüzde 75,6 olduğ Van'da 'evet' oyları yüzde 42,7'de kalırken, 'hayır' oyları yüzde 57,3 oldu. 13 ilçe içerisinde Gevaş, Gürpınar ve Bahçesaray'da 'evet' oyu çıkarken, geriye kalan 10 ilçede ise 'hayır' oyu daha fazlaydı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni getiren anayasa değişikliğinin hayırlı olması temennisinde bulunan Van halkı, batı bölgelerinde kaybedilen 'evet' oylarının Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çıktığını ve bu vesileyle bundan sonraki süreçte bölge halkının taleplerinin yerine getirilmesini istediler.

'Bölgemizde HDP'nin oylarında büyük bir düşüş var'

Halkoylaması sonucuyla bölgede HDP'nin oylarında bir düşüş olduğuna dikkat çeken Yusuf Oktuay, 'Seçim sonuçlarına baktığımız zaman Türkiye geneli yüzde 51'lik bir sonuçla referandumdan 'evet' çıktı. Bu tüm ülkeye hayırlı olsun. Bölgemizde HDP'nin oylarında büyük bir düşüş var. Bu da Kürt halkının gerçekleri görme nezdinde bir uyanış olduğu vesilesidir ve inşallah bu şekilde devam eder. Tabi bunu batının da görmesi lazımdır. Batı bölgelerinde kaybedilen oylar, doğudaki 'evet' oyları sayesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş olacaktır.' dedi.

'Evet sonucunu sağlayan yer doğu bölgesidir'

Genel olarak 'evet' oylarının artış gösterdiği doğu ve güneydoğu bölgelerine yatırım ve iş imkanlarının sağlanması gerektiğini ifade eden Oktuay, 'Artık coğrafyamızda yeni yatırımların, yeni iş imkanlarının artırılması gerektiğine inanıyorum. Umarım yeni başkan olacaklar ve yahut iktidardakiler doğu bölgesinin bu potansiyelini görmüş olurlar. Seçim sonucunu doğu bölgeleri belirledi. Batı bölgelerinde 'hayır' oyu fazla çıkarken, doğuda 'hayır' oyuna olan destek azaldı ve 'evet' oyları arttı. Bu bağlamada 'evet' oyunu sağlayan yer doğu bölgesidir.' şeklinde konuştu.

Referandum sonucunun hayırlı olması temennisinde bulunan Mehmet Sıdık Ergül ise bundan sonraki gelişmelerin iyi olacağına inandığını söyledi.

Şabettin Uçar da seçim sonucunun hayırlı olmasını dileyerek, hükümetin Doğu ve Güneydoğu Bölgesi halkının yaptığı fedakarlıkları unutmaması gerektiğini dile getirdi.

Referandum sonucu ile birlikte Kürt meselesinin çözümü noktasında adımların atılması gerektiğini ifade eden Arif Yıldırım Çakar, 'Yüzde 48 'hayır' bloğunu görmezden gelmesinler. Bu noktada bunların ciddiye alınması gerekiyor. Doğu bölgesi acı çekmiş bir bölgedir. Bu yüzden doğuya el atılması lazımdır. OHAL'in bir an önce kaldırılması lazım. Önemli olan insanların nefes alması ve bu akan kanın durmasıdır. İşsizlik Türkiye'nin temel sorunudur. Özellikle bölgenin de temel sorunu Kürt sorunudur. Bu sorunun da bir an önce halledilmesi lazımdır.' diye konuştu.

Referandum sonuçlarını olumlu değerlendiren Tacettin Yıldız, sorunların bundan sonra çözülmesini temenni ederken, Abdulbari Akçi de adaletin hükümetin elinde olduğunu savunarak, adalet beklediğini söyledi.

Bundan sonra bölgeye yatırım yapılmasını ve işsizliğin önüne geçilmesini isteyen Mehmet Nuri Tekin ise 'Hayır çıkmasını istiyordum ama çıkmadı. Referandum sonucunun hayır getirmesini istiyorum. Bu sonuçlardan sonra bölgede yatırım yapılsın.' diye belirtti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)