Katıldığı bir TV programında soruları yanıtlayan HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, haftalardır gündemde olan özerklik ve federasyon tartışmalarına ilişkin, “Türkçesi yeterli düzeyde olan herkes, parti programında özerklik, federasyon talep etmediğimizi çok rahatlıkla anlayabilir.” dedi.

HÜDA PAR’ın, Cumhurbaşkanına destek açıklamasının ardından parti programında yer alan özerklik ve federasyona ilişkin oluşturulan manipülasyonlara yönelik açıklamada bulunan Ramanlı, tezviratlar üzerinden yorumlar yapıldığının altını çizdi.

Ramanlı, “Parti programımızı okuyan, Türkçesi yeterli düzeyde olan herkes, o parti programında özerklik, federasyon talep etmediğimizi çok rahatlıkla anlayabilir. Ama ısrarla kimse zahmet edip parti programımızı okumadığı için, sadece tezviratlar üzerinden yorum yapmayı tercih ediyorlar.” dedi.

“Tartışılabilsin” ile “istiyoruz” arasında fark olduğunu dile getiren Ramanlı, “Şimdi tartışılabilsin demek ayrıdır, istiyoruz demek ayrıdır. Herhalde Türkçesi olan herkes bunun farklı olduğunu anlayacaktır. Ama kimse mesela niçin bu cümleye parti programımızda yer verdiğimizi sanırım merak etmiyor. ‘Özerklik veya federasyon talebi olmayan bir parti, niye bunun tartışılmasının önünü açar, parti programında yazar?’ diye merak etmiyor. Partimizi kurduğumuz zaman, çözüm sürecinin olduğu bir zaman. O zaman örgütün silah bırakması gündemde ve sivil siyaset kanallarının açılması, meydanlarda, gazetelerde, siyasetçilerin dilinde bir slogana dönüşmüştü. Biz de tam da o zamanın ruhuna uygun olarak dedik ki, birileri bu ülkede birlik ve bütünlüğü bozmadan ülke içerisinde farklı yönetim modellerinin uygulanmasını isteyebilirler. Bu kimseler, ellerine silah almaya ihtiyaç duymadan, bunları gelip tartışabilsinler. Bizimle tartışsınlar, tartışalım, olumlu yanlarını, olumsuz yanlarını, olabilirliğini tartışalım.” şeklinde konuştu.

“Mesela biz yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz. Ama bu özerklik ya da federasyon istediğimiz anlamına gelmiyor.” diyen Ramanlı, şunları kaydetti:

“Ama birileri bunu istiyorsa, serbestçe ifade edebilsin, tartışabilsin. Hiçbir yönetim modeli tabu olarak kimseye dayatılmasın. Bakın çok uzak olmayan bir geçmişte, 2017 yılında bizi parlamenter sistemi değiştirip, yerine Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtik. Biri çıkıp ‘parlamenter sistem tartışılamaz, kimse değiştirilmesini teklif dahi edemez’ derse, biz nasıl halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine nasıl geçebilirdik.” dedi.

Son olarak Ramanlı, “Biz şuna inanıyoruz; birlik ve bütünlüğümüzün bozulmaması kaydıyla herkes yönetim modelleri üzerinde fikirlerini serbestçe ifade edebilsin, tartışabilsin. Eğer gerçekten halkın büyük çoğunluğu bu yönetim modellerinden birini veya birkaçını uygulamak isterse, bunun önünde engel olmamalı diyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
https://ilkha.com/guncel/huda-par-sozcusu-ramanli-dan-ozerklik-ve-federasyon-aciklamasi-321035