Son 2 yılda evlenme oranları arttığı gibi boşanma oranları da benzer oranda artmaya başladı.

Aile olgusunun zayıfladığı günümüzde toplumun da fay hatlarının kırıldığı görülmeye başlandı.

Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Fuat Yağcı Cami müezzini Eray Gübay, ailenin ayakta kalabilmesi için fertlerin belli görevleri yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

"Aile mefhumunun da önemini toplumda diri tutmak için kurallar vardır"


Müezzin-Kayyım Eray Gübay

Gübay, şunları söyledi:

"İslam dini kadar aile kurumuna önem veren başka bir inanç grubu yoktur. Hem kadına hem de erkeğe ayet ve Hadis-i Şeriflerle aile mefhumunun öenmine defalarca belirtilmektedir. Biz Müslümanalar olarakta gerek ayet ve Hadis-i Şeriflerlerden öğrendiklerimizi kendimiz yaşayarak ve yaşatarak bu emir ve tavsiyeleri güncelliğini yetirmeyecek şeklide diri tutmalıyız. Herşeyin bir kuralı olduğu gibi aile mefhumunun da önemini toplumda diri tutmak için kuralları vardır. Anne annelik görevini yaptığı müddetçe, Allah'u Tealanın emirlerini Peygamber Efendimizin tavsiyelerine, helal haram çizgilerine riayet ettiği müddetçe yapılan bu tutumlu davranışlar ailenin bütün bireylerine yansıyacaktır. Aynı şekilde baba da kazandığı rızkı helalinden kazanmaya çalışırsa inşallah aile hem diri hem de sağlıklı, huzurlu bir şekilde yaşam katedecektir. Çocuklada da anneden ve babadan güzel ahlaklı bir tutum gördüğünde hem eve hemde topluma olumlu yönde yansıyacaktır."

"Günümüzdeki en sıkıntılı nokta gençlerin sosyal medya aracılığıyla zamanlarını israf etmeleridir"

Ailenin yapısının bozulmaması için her bir aile ferdinin zamanını iyi değerlendirmesi ve sosyal medyayı yerinde ve zamanında kullanması gerektiğine değinen Gürbay, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir ailenin topluma örnek olabilmesi için öncelik inançlı olmasıdır. Sözlerle değilde yaşantısıyla örnek bir tutum sergilemesi gerekir. Dinimize, örf ve adetlerimize bağlı olduğumuz vakit komşularmız, akrabalarımız, çevre arkadaşlarımız da faydalanacak. Gençler nesiller inanç ve ülkemiz açısından bizim geleceğimizdir. Gençler kendilerini teknolojiyle beraber yaşamlarını sürdürmekteler. Günümüzdeki en sıkıntılı nokta gençlerin sosyal medya aracılığıyla zamanlarını israf etmeleridir. Zamanlarının kıymetini bilmeyerek boşa geçirdiklerinde ise okumaktan yoksun kalarak sonucunda da bilinçlenemiyorlar. Sosyal medyadan gördüklerini kendi yaşam tarzına sokmaya çalışarak, kendi ailelerine de bu olumsuzlukları yansıtmış oluyorlar. Yaşanan olumsuzluklarda, aile içi sıkıntıların oluşması, giderek anlaşmasızlıkların olmasıyla sonucunda mutsuz bir bireyden oluşan bu sorun toplumada yayılarak gidiyor."

"İnşallah Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın izinden gideriz"

Gürbay, gençliğin de kendine ait görevleri olduğunu belirtirken, "Yüce Allah bizleri dünyaya gönderme sebebini araştırarak ve farkında olarak okumaları lazım. Teknolojiyi de olumlu ve hayırlı bir şekilde kullanma noktasında kendilerini yönlendiemleri çok daha iyi olacaktır. Bu şeklide hareket ettikleri zaman mutlu bir birey, mutlu bir aile ve mutlu bir toplum oluşarak bizelere umut verecektir bu gençlik. Peygamber Efendimiz ailede çocuklara çok önem verirdi. Mescitte çocuklar sırtında namaz kıldıran bir Peygamberdi. Maalesef günümüzde camide oynaşan çocukların önü engellenmekte. Çocukları camiyi sevdirmek yerine uzaklaştırıldığı vakit ne gençlik ne de toplum ihya olmaz. Ancak bu tür sorunlar bir nebzede olsa hafiflemeye oratadan kalmaya başladı. İnşallah Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın izinden gideriz. Aile dağılırsa toplumda dağılır. Toplumun küçük yapı taşı ailedir. Şu anki nesil sosyal medya aracılığıyla batı medeniyetini öznediği için aileyede bu ister istemez zarar vermekte. Ama mutlak bu toplum özüne dönecek, bilinçlenecektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)