NE EKERSEN ONU BİÇERSİN

Abone Ol

Allah'ın adıyla
2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılı ikinci kanaat dönemi başladı. Herkes için hayırlı olmasını diliyor, tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.
Eğitim ve öğretim kurumları, toplum hayatında önemli bir yer tutar. Çünkü bu kurumlarda, geleceğin nesilleri yetişmektedir. Onun için eğitim ve öğretim kurumlarındaki müfredat programı çok önemlidir. Hem öğrenci, hem toplum ve hem de memleketin geleceği açısından önemli fonksiyon icra etmektedir.


Bu kadar önemli bir pozisyonda bulunan bu kurumlara ve uygulanan müfredat programlarına baktığımız zaman birçok yönden eksik olduğunu ve sorunlar barındırdığını görürüz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görüş ve önerilere sunulmak üzere; «Yeni Müfredat Taslak Programı» hazırlanıp internet ortamında askıya alındı ancak neticesi ne olur, bunu görmek lazım.

Umuyor ve diliyorum ki halkın inanç ve ahlaki değerleriyle uyumlu, toplumun ihtiyaçlarına ve çağın gereklerine cevap verecek bir program ortaya çıkar.
Müfredat programı her ne kadar öğrencinin bilgi ihtiyacını karşılamaya ve davranışlarına yön vermeye yönelik hazırlanmış olsa dahi, bu yönüyle eksik olmakla beraber manevi açıdan çok daha büyük esiklikler barındırmaktadır.

Hal böyle olunca okul, hem maddi hem de manevi yönden öğrencileri doyurmaya yetmemektedir. Dolayısıyla öğrencilerin gelişimi istenen ve beklenen düzeyde olamamaktadır.
Bu konuda anne-babalara çok iş düşmektedir. Çocuklarını okula gönderiyorlar diye görevleri bitmiş olmuyor. Çocukların hem maddi hem de manevi gelişimini sağlamak, faydalı ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini temin etmek, öncelikli olarak anne-babaların görevidir.
Bu yüzden anne-babalar, çocuklarının durumunu yakından takip etmelidirler. Bunun için;
Okulda aldıkları dersleri mümkün mertebe günlük olarak takip etmeli ve yardımcı olmalıdırlar.

Bu konudaki eksiklik ve menfilikleri gidermeye çalışmalıdırlar.

Çocuklarının okula gidiş-gelişlerini kontrol altında tutmalıdırlar. Ya bizzat kendileri götürmeli veya buna gerek duyulmuyorsa takip ve kontrol altında tutmalıdırlar. İnanç, ahlaki değerler ve İslami temel bilgiler konusunda okulun verdikleriyle yetinmemeli, İslam'ın konuyla ilgili emirleri doğrultusunda çocuğa gereken bilgileri vermelidirler. Çocuğun kimlerle arkadaşlık ettiğinden haberdar olmalı, kötü arkadaş çevresine girmesine fırsat vermemelidirler.
Çocuk dışarı çıktığı zaman nerelere takıldığından haberdar olmalı, kötü yerlere gitmesine imkan vermemelidirler.

Çocuğun okulunu yakından tanımalı, öğretmeniyle arada bir görüşüp durumunu sormalı ve işbirliği gerektiren konularda yardımlaşlamaya çalışmalıdırlar.
Çocuğun İslami bilgileri alması son derece önemlidir.

Aile içinde bunu verme imkanı yoksa dışarıdan destek almaya çalışmalıdırlar. Çocuğun İslami bir şahsiyet kazanması önemlidir. Bu bakımdan onu İslami eserler okumaya alıştırmaları, camilere yönlendirmeleri ve İslami bir çevre edinmeleri için gayret göstermelidirler. Ebeveyn bu konuda bizzat örnek olmaya çalışmalıdır.
Unutulmamalıdır ki çocuklar bizim geleceğimizdir. Allah'a emanet olun.