RAMAZAN, İKRAM VE İHSAN

Abone Ol

Bismillah
Mübarek Ramazan ayı, kıymetini bilenler için her yönüyle fırsat ayıdır. Geçmiş günahların affedilmesi için fırsattır, bir aylık kısa bir zaman içinde yıllarca ibadet etmiş gibi hayır ve sevap kazanmak için fırsattır, nefsi tezkiye ederek arınmak ve rıza-i Rahman'a ulaşarak kurtuluşa ermek için fırsattır.

Bu fırsatı iyi değerlendirmek için gerek ayetlerde gerekse hadislerde emir ve tavsiye edilen birçok husus vardır. Tevbe, istiğfar, dua, zikir, Kur'an okuma ve nafile ibadetleri çoğaltma gibi.
İkram ve ihsan da bunlardandır.

Bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmuştur: «...Allah'ın sana ihsan ettiği gibi sen de (insanlara) ihsan et...» (Kasas 77)
Başka bir ayette de şöyle buyurmuştur: «Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere ihsanda bulunun. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünenleri sevmez» (Nisa 36)

Bir hadiste ise Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: «Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmez» (Tirmizi)

Ramazanayı ki Kur'an bu ayda indirilmiştir (Bakara 185), içinde barındırdığı Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır (Kadir 3) oruç bu ayda tutulur ki oruçlu iken yapılan iyilik ve ibadetlerin sevabı çok fazladır ve bunu ancak bilir. Bir kudsi hadiste şöyle buyurulmuştur: «Kulum yemesini, içmesini ve her türlü arzusunu benim için terk ediyor. Oruç benim rızam içindir ve onun karşılığını da ben veririm. Yapılan her iyiliğin mükafatı on katından yediyüz katına kadardır fakat orucun durumu farklıdır, onun mükafatını (ancak) ben (bilir ve) veririm» (Buhari, Müslim)

Dolayısıyla Ramazan ayında yapılan iyilik ve ibadetlere verilen sevap, sair aylarda yapılanlara nazaran çok daha fazladır. Onun için Ramazan ayında ikram ve ihsanı çoğaltarak başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan bu mübarek aydan iyi bir şekilde istifade etmek gerekir. Nitekim Rasulullah (sav) Ramazan ayında çokça ikram eder ve ihsanda bulunurdu.

İbni Abbas'ın (ra) şöyle demiştir: «Rasulullah (sav) insanların en cömerti idi. O'nun en cömert olduğu anlar da Ramazan ayında Cebrail'in kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrail (as) Ramazanın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, (karşılıklı) Kur'an okurlardı. Bundan dolayı Rasulullah (sav) Cebrail (as) ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgardan daha cömert davranırdı» (Buhari)

Dünya hayatı imtihandır ve dünyada yapılanlar, insanın ahiretteki konumunu belirleyecektir. Çünkü dünya, ahiretin tarlasıdır. Tarlada ekilenler, ahirette biçilecektir. Ramazan ayı ise bu açıdan çok bereketli bir aydır. Bundan çokça istifade etmek gerekir.

Bu ayda komşulara, akrabalara, fakir ve muhtaçlara, dost ve tanıdıklara ikram ve ihsanda bulunmak, onları iftar yemeğine davet etmek çok önemlidir. Özellikle iftar yemeklerinin yaygınlaşması ve toplum içinde oturması için gayret göstermek gerekir.
Allah (cc), bu mübarek Ramazan ayından hakkıyla istifade edenlerden eylesin.
Allah'a emanet olun.