Ağır ve riskli iş kollarında çalışan vatandaşlara erken emeklilik imkânı sunan bu sistemle ilgili bazı meslek grupları liste dışı bırakılırken, yeni kriterler de belirlendi.
Yıpranma payı, çalışanların her yıl için 60 ila 180 gün arasında ek hizmet süresi kazanmasını sağlıyor. Bu ek süreler, hem toplam prim gününe hem de emeklilik yaş haddine yansıtılarak, vatandaşların daha erken emekli olmalarının önünü açıyor.
Erken emeklilik hakkından kimler yararlanabilecek?
Güncellenen listeye göre, aşağıdaki meslek grupları yıpranma payı uygulamasından yararlanmaya devam edecek:
-
Yeraltı maden işçileri
-
Askeri personel (subay, astsubay, uzman erbaşlar, sözleşmeli erler)
-
Polisler ve MİT mensupları
-
Sağlık çalışanları ve radyoloji teknisyenleri
-
Gazeteciler
-
İtfaiyeciler
-
Cezaevi ve infaz kurumu çalışanları
-
Demir-çelik, çimento ve cam fabrikası çalışanları
-
Kurşun, arsenik ve cıva gibi tehlikeli maddelerle çalışanlar
Bu mesleklerde çalışanların yıpranma payından faydalanabilmesi için en az 3.600 gün (yaklaşık 10 yıl) fiilen bu işlerde çalışmış olmaları gerekiyor.
Hangi meslekler kapsam dışı kaldı?
Yapılan yeni düzenlemeyle, belediye başkanları, muhasebeciler, danışmanlar, aşçılar, hizmetliler, sekreterler ve bar çalışanları gibi bazı meslek grupları yıpranma payı hakkından çıkarıldı. SGK, bu değişikliğin yıpranma payının sadece gerçekten riskli ve yıpratıcı işler için geçerli olması amacıyla yapıldığını belirtti.
Vatandaşların, yıpranma payı hakkına ilişkin bireysel durumlarını e-Devlet üzerinden veya SGK müdürlüklerinden sorgulamaları tavsiye ediliyor. Yapılan açıklamada, güncel listelerin SGK’nın resmi internet sitesinde yayımlandığı ifade edildi.