VAN HABER

Tarih, dil ve kültür temaları ele alınıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliği ve Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu (UTAS V), 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi'nde görkemli bir açılışla başladı. Tarih, dil ve kültür temalarının ele alındığı sempozyuma çok sayıda akademisyen, davetli ve öğrenci katıldı.

Abone Ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, sempozyumun açılışında katılımcılara hitap etti. Rektör Şevli, 2019 yılından bu yana Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun beşincisini bu yıl Muş Alparslan Üniversitesi iş birliğiyle Muş’ta gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek konuşmasına başladı.

Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “UTAS, yalnızca Türkiye’de değil, Türk dünyasının dört bir yanında ilgiyle takip edilen, köklü ve saygın bir bilimsel etkinlik haline gelmiştir” dedi.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, sempozyumun kapsamına ve hedeflerine dikkat çekerek, “Türk dili, edebiyatı, sanatı, tarihi, coğrafyası ve kültürü gibi sosyal bilimlerin pek çok alanına nüfuz eden UTAS, alanında uzman akademisyenleri bir araya getirerek bilimsel tartışmalara ve uluslararası akademik iş birliklerine zemin hazırlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Van Gölü Çevresi Tarihi ve Kültürel Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde başlatılan sempozyumun, bölge üniversiteleri arasında akademik dayanışmayı güçlendirdiğini belirten Rektör Şevli, “UTAS, yalnızca Türk dünyası ve Türk kültür hinterlandını değil, aynı zamanda Van Gölü havzası ve yakın çevresinin tarihi, kültürel ve edebî birikimini de bilimsel olarak ele alan çok yönlü bir etkinliktir. Bu birikimin akademik dünyaya aktarılması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin misyonuna da değinen Şevli, “Üniversitemiz, bölgesel bir aktör olmanın ötesinde, bilimin ışığında bir dünya üniversitesi olma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Tecrübeli bilim insanlarımız ve gelişmeyi önceleyen akademik birimlerimizle bilimsel üretim, eğitim-öğretim ve kültürel faaliyetlerde öncü olmaya devam ediyoruz. UTAS, süreklilik arz eden ve gelenek oluşturan bir etkinlik olarak bu çabalarımızın önemli bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

Rektör Şevli konuşmasının sonunda, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Öztürk’e, Sempozyum Genel Sekreteri Doç. Dr. Vural Öntürk’e ve tüm düzenleme kurulu üyelerine özverili emekleri için teşekkür ederim. Bu yılki ev sahipliği için Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Alican’a ve Sempozyum Eş Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özalper’e şükranlarımı sunuyorum. Yurt içinden ve yurt dışından katılarak bu bilimsel zenginliğe katkı sağlayan tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum. Üç gün sürecek bu ilmî faaliyetin bölgemiz ve ülkemiz için faydalı sonuçlar doğuracağına inanıyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Sempozyumun açılış konuşmalarında konuklara hitap eden Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, bilimsel üretimin geçmişle birlikte geleceği de şekillendirdiğini vurgulayarak, sempozyumun Türkoloji alanında kalıcı izler bırakmasını diledi.

Selamlama konuşmalarının ardından “Tarih, Kültür ve Kimlik Üzerine Derinlikli Yaklaşımlar” başlıklı açılış oturumu, Van YYÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bekir Koçlar’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda Türk tarihçiliği, diaspora ilişkileri ve Türkoloji çalışmalarının güncel yönleri ele alındı.

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda öne çıkan sunumlar arasında; Malatya İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neslihan Durak’ın “Hindistan’da Türk Varlığının Türkolojiye Yansımaları”, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican’ın “Bildiğimiz Tarihçiliğin Sonu: Malazgirt Üzerine Bir Konuşma” ve Hollanda Türkevi Başkanı Veyis Güngör’ün “Avrupa Türkleri, Türk Dünyası ve Yakup Ömeroğlu” başlıklı sunumları yer aldı.

Katkılarından dolayı Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye teşekkür belgesi takdim edildiği UTAS V, üç gün boyunca Türkoloji alanında önemli akademik tartışmalara ev sahipliği yapacak.