Kasım Keklik – Vanolay
Gaz, yağ ve akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarını artıran Cumhurbaşkanı Kararı’yla birlikte birçok sektörden zam haberleri gelmeye başladı.
Karara göre benzinden alınan ÖTV tutarı 7,52 TL, motorinden alınan tutar ise 7.05 TL oldu. LPG otogazdan alınan litre başı ÖTV tutarı ise 5,77 TL olarak belirlendi. 16 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde benzin ve motorinde litre başına 6 lira zam yapıldı.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da birçok ürün ve hizmete zam gelmeye başladı. Ekmek fiyatlarına gelen yüzde 50’lik zammın ardından taksi ve minibüs ücretlerinde de artışa gidileceği öğrenildi.
VAN’DA TAKSİ ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK?
Zam taleplerinin kısa sürede uygulamaya alınacağını dile getiren Van Taksiciler Kooperatifi Başkanı Hasan Sönmez, zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Sönmez, “Bu gelen zamlar bizi bitme noktasına getirdi. Vatandaşlarla karşı karşıya geliyoruz. Onlara ağır geliyor ama biz de mecburuz. Akşam yatıyoruz sabah kalkıyoruz zam. Sadece akaryakıt değil, sanayiye de gidemiyoruz. Her bir parçaya zam geliyor. Biz de mecburen zam istemek zorunda kaldık. 60 TL olan indi-bindi ücretinin 70 TL’ye çıkarılmasını istedik. Kilometre başı ve açılışın ise 20 TL olması gerekiyor. Zam teklifini verdik kısa bir zamanda uygulamaya geçmesini bekliyoruz.” dedi.
Ne taksi sahibi ne de müşterinin durumdan memnun olmadığını vurgulayan Sönmez, “Müşteri bindiği zaman soruyor, buraya kadar kaça götürürsünüz diye. Çarşı-havaalanı 130-140 lira yazıyor. Hastaneye git-gel 300 lira yapıyor. Müşteriye fazla geliyor bize çok az geliyor. Bizde memnun değiliz müşteri de. Biz almasak zarar ediyoruz alsak müşteri rahatsız oluyor” ifadelerini kullandı.
“VAN’LA İSTANBUL’U AYNI KEFEYE KOYUYORLAR”
Akaryakıta gelen zamların yanında büyük bir vergi adaletsizliğinin de olduğunu belirten Başkan Sönmez, “Şuan ticari taksi sigortası 12 bin TL. Van’la İstanbul’u aynı kefeye koyuyorlar. İstanbul’daki taksici günlük 5-6 bin lira alırken biz 500-600 lira ancak kazanabiliyoruz. Biz yolcuyu götürdüğümüzde boş dönüyoruz ama İstanbul, Ankara gibi illerde sabah bir kere çıkıyor yazıhaneden akşama kadar dönmüyor. Ful gidip ful geliyor. Bu vergi ve sigorta ücretlerindeki adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor. Vergilerin bölge ve illere göre değiştirilmesi lazım. Bu konuda bir düzenleme bekliyoruz” şeklinde konuştu.
MİNİBÜS ÜCRETLERİNE DE ZAM KAPIDA!
Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, toplu taşıma araçlarına zam konusunun değerlendirildiği ve önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacağını söyledi.
Yeni fiyatlar hakkında bilgi veren Tuğrul, “7,50 TL olan tam bilet ücretlerinin en az 11-12 liraya yükselmesi gerekiyor. Bu oranda bir zam bekliyoruz. Uzak mesafe olan Edremit ve kampüs gibi uzak güzergâhların da en az 17-18 liraya artırılmasını bekliyoruz. Bu fiyatların altı kurtarmaz. Şuan sırf yolcularımız mağdur olmasın diye yakıt parasına gidip gelen kooperatiflerimiz var. Bir anda akaryakıta bu kadar zam gelmesi beklenmeyen korkunç bir şeydi. Kabul edilebilir düzeyde değil. Devamının da geleceği konuşuluyor. Toplu taşımanın yanında okul servis ücretleri ile taksi ücretleri de artacak. Şehirlerarası otobüs ve yük taşımacılığı fiyatları da artacak” dedi.
Zamlı tarifelerin önümüzdeki günlerde uygulamaya konulması bekleniyor.