Aralarında 13 bin takipçili sözde fenomenlerin de olduğu Influencerlar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin’in daveti üzerine Van’a geldi. Ulusal ve yerel basın çalışanları yaptıkları haberlerle 85 milyona ulaşabiliyorken tanıtım için fenomenlere para harcanması eleştirilere neden oldu. Kültür, turizm ve ili tanıtan haberlerde görüş alabilmek için günlerce uğraştıklarını belirten basın mensupları, az takipçili kişilerin fenomen olarak çağrılmasına tepki gösterdi.
Instagram, Youtube, Tiktok gibi sosyal medya mecralarında paylaşımlar yapan kişiler, 3 gün boyunca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bütçesiyle Van’ı gezdi. Tarihi ve doğal mekânları ücretsiz gezerek eğlenen sözde fenomenler, tanıtım için geldikleri Van’a dair kendi hesaplarında birkaç paylaşım yapmakla yetindi.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ ÇALIŞTAYI BASINA KAPALI!
Yıllardır kentin tanıtımına büyük bir katkı sunan gazeteciler, dün gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivali Çalıştayına da birkaç kişi dışında ulusal ve yerel basın mensupları davet edilmedi. Programı öğrenen gazeteciler, “Artık haberleri de fenomenlere yaptırırlar” dedi.
Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin’in atandığı günden bu yana kent turizmi açısından elle tutulur bir çalışması olmazken, yıllardır kentte görev yapan gazetecilerin randevu talepleri de çoğu kez ret ediliyor. Kent turizmi adına haber çalışması yürütecek gazetecilerin randevu taleplerini geri iten İl Müdürünün tanıtımı da sözde fenomenler yoluyla yapmaya çalışması tepkilere neden oldu.
“HABERLERİ DE BASIN DEĞİL FENOMENLER YAPSIN”
Konuyla ilgili konuşan Van İpekyolu Bağımsız Belediye Başkan Adayı Muammer Takıs, Van’da Van’ı tanıtan birçok sayfa varken hatta il dışından gelip Van’ı kendi memleketi gibi sahiplenen insanlar varken bu dışarıcılık hastalığı neden? Van’ı tanıtan yerel sayfalara haksızlık yapıyorsunuz. Yerele verdiğiniz değer size cevap verecektir. Vanlı gazeteciler yıllardır bu şehir için her şeyi yaptı, bunca zorluğa rağmen Van’ı tanıtmak adına size rağmen başarılı çalışmalar yürüttü, Van’da bulunan sayfalar, gazeteler, web haber sayfalarını, ajansları, televizyonunu görmezden gelerek, büyük bir bütçe ile dışarıdan fenomen getirip sözde tanıtım adı altında yaptığınız çalışma bir gün karşınıza çıkacaktır. Van basınından tek isteğimiz bugün sizleri görmezden gelen bu kurumların haberlerini yapmayın, madem tanımı sizlerle değil fenomenlerle yapmak istiyorlar, haberlerini de dışarıdan gelen fenomenler yapsın” dedi.
Hükümetin tasarruf genelgesi yayınladığı, kamu kurumlarının masraftan kaçınması için tedbirler alınması gerektiği konusunda çağrılar yapılırken, Van’da Youtuber ve influencerlara ne kadar harcandığı ise merak konusu oldu.