ZEKÂT, TEMİZLENMEKTİR-(2)

Abone Ol

Bismillah

Malumunuz, İslam'ın beş şartından biri olan zekat konusunu işliyoruz. Bu bölümde zekat'ın kimlere verileceğinden bahsedeceğiz. Toplum olarak bu hususu iyi anlamış değiliz,iyi anlamış olsaydık toplum içerisinde bugün bu kadar ekonomik eşitsizlik olmazdı.Allah Teala yaratmış olduğu hiçbir mahlukun rızkını ihmal(haşa) etmemiş.Rızık dediğimiz zaman aklımıza sadece insan gelmemelidir.Yeryüzünde insan dışında sayısını bilmediğimiz milyonlarca canlı var; ama sayının çokluğu Allah'ı aciz(haşa) bırakmamış,her canlının rızkı yerinde ve zamanında verilmiştir.

Evet, zekat kimlere verilir. Bu sınıfları birer birer izah etmeye çalışacağız;

1-Fakirler ve miskinler: Bu iki sınıf zekat almayı hak eden sınıfların ilk iki sınıfını teşkil eder. Peki, neden ilk sırayı almışlar? diyeceksiniz.Toplumda yaygın bulunan sınıflar olma hasebi ile ayeti-i Celile'de ilk olarak zikredilmiştir.

Fakir; kendisinin ve bakmakta yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaçlarını gidemeye yeterli mal ve kazancı olmayan kimsedir. Örnek verecek olursak,200 TL ye ihtiyacı olmasına rağmen bunun yarısından daha az mala veya kazanca sahip olan kimsedir. Miskin ise kendisine ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere yeterli olmamakla birlikte elinde bulunan mal veya kazançla kıt kanaat geçinendir. Örnek verecek olursak;200 TL ye ihtiyacı olmasına rağmen bunun yarısından biraz fazlasına sahip olan kişilerdir. Her ne kadar aralarında fark olsa da en önemli ortak yönleri muhtaç olmalarıdır. Zekat rastgele verilecek bir ibadet değildir. Malın hak sahibine ulaşması için iyi bir araştırma yapmak lazım. Toplumumuzda bozuk ve Zararlı uygulamalar var; Anne- Baba, kızı veya oğlu muhtaç olmadığı halde malı, yabancıya gitmesin diye haksız yere onlara veriyor.

3-Amiller(zekat işinde çalışanlar);Zekat'ın toplanması, muhafazası, hesaplanması, ölçülmesi, dağıtılması gibi işlerde çalışan bütün memurlar, Amiller sınıfına girmektedir. Yaptıkları işlere karşılık bu memurların maaşları toplanan zekattan verilir. Tabi, seçilen bu memurların sadık ve adaletli kişiler olmasına azami derecede dikkat edilmelidir. Memurların zengin veya fakir olması bu durumun değiştirmez. Bu sistemle hem ihtiyaç sahibi kişilerin ihtiyacı giderilmiş olur hem de birçok Müslüman'ın iş sahibi olmasına vesile olunur.

4-Müellefe-i kulub(Kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlar);Bu sınıfa kalpleri İslam'a ısındırılmak istenenler dahil olduğu gibi İslam'a ve Müslümanlara faydalı olabilecek kişiler de bu sınıfa dahil dahildir. Bu sınıfa yapılacak zekat harcamaları genel itibariyle siyasi boyutludur. Müellefe-i kulub iki kısımdır; Birinci kısım, yeni iman edenlerdir. Bunların imanlarını ve İslam'a olan bağlılıklarını kuvvetlendirmek ve kalplerindeki şüpheyi gidermek için zekat malından bunlara verilir. İkinci kısım müellefe-i kulub ise kafirlerdir; Bunlara zekat verilmesinin hikmeti ise kendilerinin ve çevresindeki kişilerin kalplerini İslam'a ısındırmaktır. Veya onlardan gelebilecek herhangi bir zararı engellemektir. Bu uygulama Resulullah zamanında ve Hz. Ebubekir zamanında yapılmıştır. Daha sonra Âlimlerin çoğu İslam'ın yayılması ve güçlenmesinden sonra bu uygulamanın kalktığını söylemiştir. Bununla beraber ihtiyaç durumunda verilebileceğini söyleyen Âlimler de vardır.

Evet, Aziz okurlar, bilindiği üzere zekat'ın verileceği sınıflar sekiz adettir. Bu haftaki yazımızda ilk dört sınıfı inceledik. Özet bir şekilde izah etmeye çalıştık ki siz değerli okuyucularımızı yormuş olmayalım. Allah Teala cümlemize istifade etmeyi nasip etsin. ÂMİN Haftaya devam edeceğiz… Allah'a emanet olun.