Tür Koruma Eylem Planı kapsamında koruma altına alınan ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğin’nin (IUCN) kriterlerine göre Nesli Kritik Tehlike "CR" altında olan lokal endemik Salvia siirtica (Siirt Adaçayı) Dünyada sadece Siirt'te bulunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince endemik bitki türleri arasında yer alan Salvia Siirtica (Siirt Adaçayı)’nı koparanlara biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 244 bin 315 TL ceza uygulanıyor.

Endemik bitkiyi yöre halkının da koruma altına aldığını belirten Sinan İmre, Siirt adaçayının herhangi bir içecek olarak kullanılmadığını, sadece endemik ve nadir bulunan bir bitki olduğu için koruma altına alındığını söyledi.

Latince ismi Salvia Siirtica olan Siirt Adaçayının sadece Siirt'in Tillo ilçesinde yetiştiğine dikkat çeken İmre, "Bu bitki türü, köye gelen biyoçeşitliliği araştırma ekipleri, akademisyenler bitki türünün sadece Siirt’te olduğunu tespit ettiler. Tespit edildikten sonra Doğa Koruma ve Millet Parklar şube ekipleri burayı koruma altına aldılar etrafını çitlerle çevirdiler ve buranın halkından da bu bitkiyi koruma altına almalarını istediler. Bizlerde bu bitki türünü koruyoruz. Yani herhangi bir zarar gelmesini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Bitkiyi koparanlara verilen ceza 240 Bin TL’yi bulmaktadır. Endemik bir bitki türü olduğu için caydırıcı bir cezası var. Bu adaçayı herhangi bir içecek olarak kullanılmıyor, endemik ve nadir bulunan bir bitki olduğu için koruma altında." ifadelerini kullandı. (İLKHA)