Avrupa Adalet Divanı, Polonya'nın 2019 yılında gerçekleştirdiği yargı reformuyla AB hukukunu ihlal ettiğine hükmedip, 556 milyon euro tutar ile AB tarihinin en büyük para cezasına çarptırdı.

Avrupa Birliği'nin (AB) en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı (AAD), Polonya'nın 2019 yılında hayata geçirdiği yargı reformuyla AB hukukunu ihlal ettiğine hükmetti.

Konuya dair AAD tarafından yapılan açıklamada, Polonya'nın AB Anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtilirken, Yüksek Yargı bünyesinde oluşturulan hâkimlerin dokunulmazlıklarını kaldırma yetkisine sahip Disiplin Kurulu'nun tarafsızlık ve bağımsızlık koşulunu taşımadığı belirtildi.

Kararı temyiz imkânı bulunmayan Polonya, Avrupa Komisyonu'nun kendisine tanıyacağı süre içerisinde AAD'nin kararını hayata geçirmek zorunda.

Böylece Polonya, AB tarihinin en büyük para cezasına mahkûm edilmiş oldu.

Polonya'nın hayata geçirdiği yargı reformunun AB hukukuna aykırı olduğuna ilişkin Avrupa Komisyonu soruşturma başlatmış, sonrasında konu AAD'ye taşınmış, AAD ise 14 Temmuz 2021 tarihinde dava karara bağlanana kadar Polonya'nın Yüksek Yargı Disiplin Kurulu'nun faaliyetlerini derhal askıya almasına karar vermişti. (İLKHA)