Kasım Keklik-Vanolay
Sahte güneş gözlüğünün takılmamasının takılmasından daha iyi olduğunu söyleyen uzmanlar, güneş gözlüğünün zararlarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.


Güneş ışınlarının, göz sağlığı açısından riskler barındırdığına vurgu yapan Optisyen Evindar Özgökçe Gürses, “Sezon açıldığı için güneş gözlüklerine olan talep arttı. Ancak artan maliyetlerden dolayı diğer sezonlara nazaran bir düşüş yaşanıyor. Bu cüzi fiyat artışlarından dolayı ucuz ve kalitesiz gözlüklere yönelim kesinlikle hatalı. Biz burada orijinalliği kanıtlanmış polarize edilmiş ürünleri müşterilerimize sunuyoruz. Maalesef vatandaşımız işportacılardan ya da herhangi bir mağazadan aldığı gözlüklerin ne kadar sağlıksız olduğunu bilmiyor. Biraz daha ucuz diye alınan bu gözlükler birçok göz hastalığına yol açıyor.” şeklinde konuştu.


Satın alırken bu detaylara dikkat!
Gözlük satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylara değinen Gürses, “Ucuz ve sahte gözlükler sizi kesinlikle zararlı güneş ışınlarından korumuyor. Göz sarılığı, göz damarlarının kuruması gibi birçok hastalığın tetikleyicisi bu ucuz ve merdivenaltı ürünlerdir. Kesinlikle optik müesseselerinden, olabildiğince vergi levhası olan, resmi ve denetime tabii yerlerden alınmalı. Biz optikçiler, Sağlık Bakanlığı onayıyla açıldığımız için her ürünümüz denetleniyor. Polarize testleri yapılmış güneş gözlüklerini tavsiye ediyoruz. Parlama ve yansıma yapmıyor bu gözlükler. İşportacı, merdiven altı gözlükler bile 250-300 TL olmuşken orijinal gözlüklere istenen 400-500 TL gibi meblağlar çok gelmemeli.” diye belirtti.


Güneş gözlüğünün yanında diğer gözlüklerde de benzer sorunlarla karşılaştıklarını belirten Optik işletme sahibi İbrahim Gürses, “Sadece güneş gözlüğü değil diğer gözlüklerde de bu sorunlarla karşılaşıyoruz. Ürün alınırken orijinalliği kontrol edilmeli yoksa kötü sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.