Furkan Ersöz-Vanolay
Artan giderler, ürünlere gelen fahiş zamlar ve enflasyonun geldiği seviye asgari ücrette yapılacak artışı da alım gücü açısından kritik bir konuma getirdi. Türkiye’nin gündemini meşgul eden asgari ücret zammına ilişkin görüşlerini bildiren işveren ile işçiler, asgari ücrete ilişkin beklentilerini Vanolay.com’da dile getirdi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ NE?
İşçiler artan giderleri öne sürerek asgari ücret artışının şart olduğunu savunurken işveren sigorta primi ve işçi giderleri konusunda düzenleme istedi.


Ara zam beklentisini açıklayan içi Ali Barık, “Asgari ücret 10 binin üzerine çıkartılmalı. Böylece bir nebze de olsa nefes alabiliriz. İşyerlerinin daha sık denetlenmesi ve asgari ücretlinin desteklenmesi gerekiyor.” dedi.


Asgari ücretin en az 15 bin olması gerektiğini söyleyen işçi Mehmet Yılmaz ise, “Şu anki maaşla geçinmek imkânsız. Kiralar başta olmak üzere her şeye her gün zam geliyor. Sıkı bir denetim gerekiyor yoksa maaşlar artıkça ürünlere de zam gelecek. Bunların önüne geçilerek ortalama 13-15 bin TL maaşla işçi evini idare edebilir.” diye konuştu.


İŞVERENİN BEKLENTİSİ DESTEK VE PRİM DÜZENLEMESİ
Gündemdeki zammı değerlendiren işverenler ise zam beklentilerini şöyle dile getirdi: “Asgari ücret zammı işçi için iyi işveren için kötü. Çünkü asgari ücrete zam gelince ham maddeye de zam geliyor. Bu durumda biz esnaflar da mecburen ürünlere zam yapıyoruz. Orta sınıf vatandaş bu sefer bizden alış-veriş yapmıyor. Ürünlere zam yapmadığımız zaman da işçi maaşları ile diğer giderleri karşılayamıyoruz. Çalışanlar için zam gelmesini istiyoruz ama bu söylediklerimiz de dikkate alınmalı. Fahiş fiyat zamlarına engel olunursa asgari ücret artışının da bir anlamı olur.”


Ürünlere gelen zamların engellenmesi gerektiğini vurgulayan işveren Halil Demirkan da; “Piyasalar düzelmedikten sonra 100 bin lira da olsa faydası olmaz. Çünkü asgari ücrete zam geldiği gibi bütün ürünlere zam gelmeye başlıyor. Önce piyasanın aşağı çekilmesi gerekiyor yoksa maaşlara gelen zam 1 ayda eriyip gider.” şeklinde konuştu.


Maaşların en az 12 bin bandında olması gerektiğini savunan işveren Zafer Yavuzer, “Zammın faydalı olması için piyasanın düzelmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Artan kiralar ve mutfak giderleri göz önüne alınarak zam hesaplanmalı ve fahiş fiyat artışları durdurulmalı. Ayrıca sigorta primleri de aşağı yönlü düzenlenmeli böylece biz işverenin de yükü azalır. Bunlar yapılırsa hem işveren hem de işçi rahat bir nefes alır.” dedi.