Furkan Ersöz – Vanolay
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Van Canlı Hayvan Pazarı’nda hareketlilik yaşanıyor. Kurbanlık almak isteyen vatandaşların fiyat araştırması için hayvan pazarına gelmesiyle pazarlıklar başladı.

Satıcı, her ne kadar artan maliyetlerden dolayı fiyatların uygun olduğunu belirtse de alıcılar fiyatlardan şikâyetçi.


Kurbanlıkları biran önce satmak istediklerini söyleyen satıcılar, “Fiyatlar bize göre düşük. Alıcılar geçen yıla göre fiyat veriyor ancak kurtarmıyor. Yem fiyatlarına gelen zamlar belimizi büküyor.” dedi.


Pazardaki atmosferi Vanolay’a değerlendiren satıcı Ramazan Öğük, “Geçen yıla göre satışlarda yüzde 70 oranında düşüş var. Bunun sebebi de yem ve samana gelen yüksek zamlar. Bize göre fiyatlar uygun hatta zarar ediyoruz ama vatandaşlara çok pahalı geliyor. Buradaki kalabalık sadece fiyat soranlardan oluşuyor kimse alıcı değil. Özellikle büyükbaş bu sene alıcı bulamıyor. Bayrama sayılı günler kaldı ama eski hareketlilik yok.” dedi.


Kurban fiyatlarının yüksek olmasından yakınan alıcılar ise, “Sadece bakmakla yetiniyoruz, fiyatlar çok yüksek. Büyükbaşı sormaya bile çekiniyoruz.” şeklinde konuştu.



Hayvancılık yapanların sayısında düşüş olduğunu vurgulayan Öğük, “Kimse hayvancılık yapmak istemiyor çünkü gelir gideri karşılamıyor. Verdiğimiz onca büyük emek de boşuna gidiyor. Zamlar devam ettikçe et fiyatları da artıyor. Zamların acilen durdurulması lazım.” ifadelerini kullandı.


FİYATLAR NASIL?
Van’da küçükbaş kurbanlık fiyatı 4 bin TL’den başlarken, büyükbaş kurbanlık fiyatları 60 bin liradan satışa sunuluyor.