Kasım Keklik -Vanolay
19 Haziran’da başlayan Cami ve Kur'an kurslarına müracaatlar 10 Temmuz'a kadar devam edecek olup il ve ilçe müftülükleri ile cami ve Kur'an kurslarına bizzat yapılacak.

2023 yılı yaz Kur'an kurslarında eğitim-öğretim tek dönem halinde 3 Temmuz - 11 Ağustos arasında yüz yüze gerçekleştirilecek.

Yaz Kur’an kurslarının önemine ilişkin Vanolay.com’a konuşan Diyanet-Sen Van Şubesi Başkanı Nurullah Arvas, “Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Yavrularımızın okullarda alamadıkları dini bilgileri öğrenebilmeleri için ‘Yaz Kur’an kursları’ büyük bir fırsattır. Her geçen sene öğrenci sayımızın artması da sevindirici. Bu konuda Türkiye genelinde büyük bir çaba içerisindeyiz. İmam Hatiplerimiz ile Kur’an kursu öğreticilerimiz de ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Çocuklara camileri sevdirerek o ortama şimdiden alıştırmak önemli. Hem dini bilgileri öğretip hem de farklı sosyal aktivitelerle bunu uyguluyoruz. Kur’an, siyer alanlarında öğretilen temel bilgilerin yanında halı saha maçları, yüzme, piknik ve geziler gibi etkinliklerle camilerimiz çocukların toplanma merkezi haline geliyor. Bunun yanında çeşitli yarışmalar düzenleyerek verilen eğitimlerin etkisini ölçüyoruz. Çocuklar arasındaki bu tatlı rekabetle öğrenme oranı artıyor.” dedi.

‘Çocuklarımızı camilerle buluşturalım’ diyerek ebeveynlere seslenen Arvas, “Ailelerimiz kursları en az okul kadar önemsemeli. Nasıl ki sabah erkenden kalkıp çocuğunu okula bırakıyorsa aynı hassasiyeti camiler için de göstermeleri gerekiyor. Çocuklarını kendileriyle beraber işyerlerine götüren anne-babalara da seslenmek istiyoruz. Çarşı merkezlerindeki camilerimizde yaz boyunca çocuklarımızı bekliyor. Tatil yerlerindeki camiler de dâhil Türkiye’deki tüm camilerimizde kurslarımıza katılabilirler." diye konuştu.

CAMİ CEMAATİNE ÇOCUKLARI KÜSTÜRMEYİN UYARISI
Başkan Arvas, cami cemaatinin çocuklara nasıl davranması gerektiği konusuna vurgu yaparak: “Camideki yaşlı cemaatimizden de bir ricamız var. Lütfen, çocuklarımızı küstürmeyin, onları camilerden uzaklaştırmayın. Çıkardıkları sesler, yaptıkları yaramazlıkları sabırla karşılayarak örnek olun. Çocuklarımızı azarlayarak camilerden uzaklaştırırsak belki ömür boyu tekrar camilerle barıştıramayız. Kendi torunumuza, çocuğumuza nasıl davranıyorsak camiye gelen evlatlarımıza da bu hassasiyetle yaklaşmalıyız.” ifadelerini kullandı.

4-6 YAŞ OKULLARIN SAYISI ARTIRILMALI
Okul öncesi Kur’an kursları sayısının talebi karşılamadığına dikkati çeken Nurullah Arvas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okul öncesi 4-6 yaş Kur’an Kurslarının sayısının artırılması gerekiyor. Bu konuda devlet bütçesinden ödenek ayrılmalı. Kreş ve anaokulları gibi müstakil eğitim alanları yapılarak çocuklarımıza hizmet verilmeli. Van’daki okul sayımız yeterli değil, taleplere yetişemiyoruz.”

FAHRİ KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİ KONTENJANI ARTIRILMALI
Kadro alamayan fahri öğreticilerin sorunlarına da değinen Başkan Arvas, “Van’da 940 tane fahri Kur’an Kursu öğreticimiz var. Bu öğreticilerimiz, her yıl okul ve yaz döneminde büyük gayret sarf ediyorlar. Aynı kadrolu arkadaşlarımız gibi emek veriyorlar ancak cüzi bir ücret karşılığında. Aldığımız duyumlara göre bu fahri öğreticilerimizin yaklaşık 3’te birine görev verilemeyecek. Van’ın 940 kişilik kontenjanı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 574’e düşürmüş. Bu durumda 356 öğreticimiz açıkta kalacak. Ailelerin ve fahri öğreticilerimizin isteği bu kontenjanın artırılması. Yeni seçilen vekillerimizden ve yetkililerden bu konuda adım atmalarını, en azından 940 kişilik kontenjanın korunması yolunda bize destek olmalarını istiyoruz.” diyerek yetkililere seslendi.

Başta Vanlılar olmak üzere tüm Müslümanların Kurban Bayramını kutlayan Arvas, imkânı olan vatandaşların kurban kesmesini tavsiye etti.