Bayram arifesinde kentin ticaret merkezlerinden biri olan Cumhuriyet Caddesi’nin araç trafiğine kapatıldığını hatırlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başdanışmanı Emre Küçükgökçe, alınan kararın esnafı zor durumda bıraktığını belirtti.

Cadde üzerindeki kaldırımların tamamen seyyar satıcılar tarafından işgal edildiğini ifade eden Küçükgökçe, şehir dışından gelen satıcıların da dükkan önlerini kullandığını vurguladı.

Van esnafının yıl boyunca yüksek kira, vergi ve personel giderleriyle mücadele ettiğini dile getiren Küçükgökçe, “Bu şehrin ekonomik yükünü taşıyan yerel esnaf, en çok iş yapması gereken dönemde yalnız bırakılmıştır” dedi.

Sumud Filosu’na katılan Vanlılar ziyaret edildi
Sumud Filosu’na katılan Vanlılar ziyaret edildi
İçeriği Görüntüle

Cadde üzerindeki görüntülerin kentin imajına zarar verdiğini savunan Küçükgökçe, yaşanan yoğunluğu kaos ve keşmekeş olarak nitelendirdi.

Van Tso Başdanışmanı Küçükgökçe Van Esnafı Kan Ağlıyor1

“ESNAFIN MAĞDURİYETİ PAHASINA VERİLEN BU İZİNLER HANGİ VİCDANA SIĞMAKTADIR”

Küçükgökçe, yapığı açıklamada, “Yıl boyu Van’ın en yüksek kirasını ödeyen, en yüksek vergisini veren, istihdam sağlayan ve bu şehrin ekonomik yükünü sırtlayan öz evlatları, yani Van esnafı, en büyük iş yapacağı bayram arifesinde kaderine terk edilmiştir! Ticaretin kalbi olan en meşhur caddemiz, bayram arifesi bahanesiyle iki gün trafiğe kapatıldı. Ancak amaç trafiği rahatlatmak değil, caddeyi adeta devasa bir işgale açmakmış! Kaldırımlar tamamen gasp edilmiş durumda. Adım atacak yer yok. Yerli seyyar satıcılar yetmezmiş gibi, Diyarbakır’dan gelen perdeciler bile pervasızca kaldırımları, dükkan önlerini istila etmiş vaziyette. Şehrin vitrini olan cadde, şu an kelimenin tam anlamıyla Hindistan sokaklarını andırıyor; tam bir kaos, tam bir keşmekeş! En acısı da ne biliyor musunuz? Ne zabıta müdahale edebiliyor ne de emniyet... Çünkü aldığımız cevap içler acısı: "Valilik izni var." Soruyoruz: Bu şehrin mülki amirleri, kendi esnafını korumakla mükellef değil midir? Vergisini Van’a veren, kirasını bin bir zorlukla denkleştiren yerel esnaf bayramda üç kuruş kazanmasın, parayı dışarıdan gelen işgalciler mi toplasın isteniyor? Esnafın mağduriyeti pahasına verilen bu "izinler" hangi vicdana sığmaktadır?” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: HACI YILMAZ