Omega 3, çocuklarda zeka gelişimi için hayati öneme sahip bir bileşendir. Beyin ve sinir iletiminde kritik bir rol oynayan Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği, zeka gelişimi ve kavrama yeteneğinde geriliklere yol açabilir.

Çocuk sağlığı ve beyin gelişimi için Omega-3'ün rolü oldukça önemlidir.

Beyinde bulunan yağların yüzde 20'si, özellikle DHA olarak adlandırılan Omega-3 yağ asitlerinden oluşur. Soğuk deniz balıkları, Omega-3 ve DHA açısından zengin kaynaklardır. Bu nedenle uzmanlar, omega-3 alımının sağlanması için somon, uskumru ve ton balığı gibi soğuk deniz balıklarının tüketilmesini önermektedir.

Omega-3'ün, beyinde sinir ileti sistemi için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar eksikliği durumunda zeka gelişiminde ve kavrama yeteneğinde gerileme görülebileceğini vurguluyor. Özellikle hızlı zeka gelişiminin olduğu yaş gruplarında, omega-3 alımının arttırılması çocuğun zeka seviyesinde ve kavrama kabiliyetinde yüksek oranda artış sağlayabilir.

Beyin gelişimi için DHA, DHA için Omega-3 şart

DHA'nın özellikle çocuklarda beyin, sinir ve retina gelişimine katkı sağladığı bilinmektedir. Literatürde, omega-3 takviyesi alan veya omega-3 açısından zengin beslenen çocuklarda okul başarısının daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Çocuğun sağlıklı gelişimi ve büyümesi için özellikle EPA ve DHA açısından zengin beslenmeye dikkat edilmelidir. Derin ve soğuk denizlerde yaşayan balıklar, EPA ve DHA bakımından zengin balık yağları sağlar. Balık yağında bulunan Omega-3 yağ asidi DHA, 4-13 yaş çocuklarda normal beyin gelişimi, göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur.

Bu nedenle, her bireyde Omega-3 yağ asidi alımının arttırılması ve özellikle gelişim çağındaki çocukların EPA ve DHA açısından zengin balıkları tüketerek eksikliklerini önlemeleri, beyin gelişimi için gereklidir. (İLKHA)
https://ilkha.com/saglik/cocuklarda-zeka-gelisimi-icin-omega-3-sart-!-332466