Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Bozyamaç (Bembo) köyünde neredeyse bir asırdır süren ve zaman zaman kan davasına dönüşen arazi anlaşmazlığı, bölgenin tanınmış alimleri ve kanaat önderlerinin arabuluculuğuyla tarihe karıştı.
Şemdinli ve Yüksekova’dan gelen âlimler, Güzelkonak köyünde bir araya gelerek, anlaşmazlığın taraflarını İslami esaslar çerçevesinde dinledi ve delilleri değerlendirdi. Yapılan istişareler sonucunda iki ailenin de rızasıyla sulh (barış) sağlanarak husumet sona erdirildi.
ÂLİMLER ADINA AÇIKLAMA: ÇÖZÜM İSLAM'DADIR
Sulhun ilanının ardından âlimler adına konuşan Molla Zikri Savaşan, bu hayırlı iş için bir araya geldiklerini belirterek, 100 yıllık anlaşmazlığı Kur’an’ın hükümleri ve Resulullah’ın (ﷺ) sünnetiyle çözüme kavuşturduklarını ifade etti.
Savaşan, sağlanan bu barışın önemli bir mesaj taşıdığını vurguladı:
“Bu barış gösterdi ki sorunlarımızın çözümü İslam’da, Resulullah’ta ve Hz. Muhammed’in (ﷺ) şeriatindedir. Bu maslahatı şeri hukuk ile kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştirdik.”
BÖLGE İÇİN ÖRNEK TEŞKİL ETTİ
Bölge halkı, âlimlerin öncülüğünde sağlanan bu barışın, hem köylerdeki huzur ve birliğe önemli katkı sağlayacağını hem de benzer anlaşmazlıklar için örnek bir çözüm mekanizması teşkil edeceğini dile getirdi. Bu süreç, geleneksel barış mekanizmalarının ve toplum büyüklerinin arabuluculuk rolünün bölge kültüründeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.





