Türkiye'de ATM'lerden nakit çekme ve yatırma işlemlerinde 1 Ocak 2026 itibarıyla önemli bir dönüşüm yaşanması bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın geçtiğimiz haftalarda yeni banknot basımına kapıyı kapatan açıklaması, piyasada artan nakit ihtiyacını yönetme baskısını bankaların üzerine taşıdı. Yüksek enflasyonun etkisiyle müşterilerin nakit para talebi artarken, bu durum ATM'lerdeki nakit ikmal süreçlerini bankalar için giderek daha maliyetli hale getiriyordu.

ŞUBE İÇİ VE ŞUBE DIŞI ATM AYRIMI

Bankalar, nakit yönetim maliyetlerini düşürmek ve artan talebe daha etkin yanıt vermek amacıyla ATM'leri 'şube içi' ve 'şube dışı' olarak ayırma stratejisine odaklanıyor.

Ekim'de 164 bin konut satıldı: İkinci el konut piyasası liderliğini korudu
Ekim'de 164 bin konut satıldı: İkinci el konut piyasası liderliğini korudu
İçeriği Görüntüle

Şube Dışı ATM'ler (AVM, Metro, Cadde): Banknot değişimi için özel ekipler gerektirdiğinden yüksek operasyonel maliyetlidir. Bu ATM'lerdeki komisyonsuz günlük çekim limitlerinde yalnızca kısıtlı bir artışa gidilmesi bekleniyor.

Şube İçi ATM'ler (Şubeye Bitişik): Dolum ve boşaltma işlemleri şube görevlileri tarafından hızla yapılabildiği için operasyonel maliyeti düşüktür.

KOMİSYONSUZ ÇEKİM LİMİTLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Yeni yıldan itibaren, bankalar operasyonel kolaylık sağlayan şube içi ATM'lerde komisyonsuz para çekme limitlerini önemli ölçüde yükseltecek. Halihazırda birçok bankada 10 bin ila 15 bin TL arasında sınırlandırılan günlük komisyonsuz çekim tutarı, özel bankalarda 50 bin TL'yi aşan seviyelere çıkarılacak. Bu yükseliş, bazı noktalarda mevcut limitlerin 5 katına kadar artması anlamına geliyor.

Bu uygulamanın olumlu geri dönüşlerinin ardından, yeni yıl itibarıyla birçok özel bankanın bu "çift kademeli" limit sistemini standartlaştırması bekleniyor.

BANKNOT ÇEŞİTLİLİĞİ AZALIYOR

Bankalar, nakit çekim talebini karşılamak için daha önce 20, 50 ve 100 TL gibi küçük banknotlar için ayrılan ATM bölmelerini fiilen 200 TL'lik banknotların kullanımına açarak bir süredir bu duruma hazırlık yapıyor. TCMB'nin 500 ve 1000 TL'lik yeni banknot basmama kararı, bankaları nakit yönetiminde bu tür operasyonel çözümlere yöneltiyor.

Muhabir: Suat Tink - Haber Merkezi