Tasarı, gelişmekte olan ülkelerin egemenlik haklarının korunmasını ve ekonomik baskılara karşı bağımsız kalkınma süreçlerinin desteklenmesini amaçlıyor.
Rusya Daimî Temsilci Yardımcısı Anna Yevstigneyeva, Birleşmiş Milletler Şartı’nı Savunma Dostlar Grubu tarafından hazırlanan tasarının özellikle Afrika ülkelerinden güçlü destek gördüğünü belirtti. Oylamada 85 ülke kabul, 49 ülke ret oyu kullanırken 23 ülke çekimser kaldı.
Yevstigneyeva, devletlerin iç işlerine müdahale, ekonomik baskı yöntemleri, tek taraflı yaptırımlar ve teknolojik gelişimi sınırlayan uygulamalara son verilmesi gerektiğini ifade etti. Kararla birlikte tüm ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınma yollarını dış müdahale olmaksızın belirleme hakkının yeniden teyit edildiği belirtildi.
Tasarıda, doğal kaynaklar ve enerji koridorları üzerindeki egemenlik haklarının korunmasına yönelik maddeler de yer aldı. Uzmanlar, kararın gelişmekte olan ülkelerin uluslararası ekonomik ve siyasi müzakerelerdeki konumunu güçlendirebileceğini değerlendiriyor.




