Tahliye davasının çeşitli sebepleri olabilir. Bunlar yeniden inşa ve imar nedeniyle tahliye, kiraya verenin kendisi ya da yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle tahliye, yeni ev sahibinin (malik) kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyması nedeniyle tahliye, kiracıdan kaynaklanan sebeplerden dolayı tahliye şeklinde uzatılabilir. Bu davalar ve açılma süreleri Türk Borçlar Kanunu’nun 350. Maddesinde belirtilmiştir. Bu haberimizde, tahliye davası ne kadar sürer konusundan bahsedeceğiz.

Elazığ merkez ve 3 ilçesinde planlı elektrik kesintisi! Elazığ merkez ve 3 ilçesinde planlı elektrik kesintisi!

İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE TAHLİYE DAVASI

‘’Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu’’ kiracılarıyla problem yaşayan her ev sahibinin yasal süreçleri başlatmadan önce en çok merak ettiği konudur. Tahliye davasının ne zaman açılacağı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 352’de düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre tahliye davası için 1 aylık bir süre öngörülmüştür. Yukarıda sayılan 3 adet tahliye sebebi için de bu bir aylık süre geçerlidir çünkü süre hak düşürücü süre niteliğindedir. 

Davanın süresinde açılıp açılmadığı talep üzerine ya da resen incelenebilir. Yazılı tahliye taahhütnamesine göre icra takibi başlatılırsa ve takibe itiraz edilirse icra mahkemesinde 6 ay içinde itirazın kaldırılması dava edilir. Sulh hukuk mahkemesinde ise itirazın iptali 1 yıl içerisinde dava edilebilir.

Dava açma süresinin başlangıç tarihi; dava yazılı tahliye taahhüdüne dayanıyorsa taahhüt edilen tarihten itibaren başlar. Bu davalarda süre dava sebebine göre değişiklik göstermektedir. Eğer kiracı evi hızlı bir şekilde boşaltıp evden çıkarsa süreç çok hızlı ilerler. Bu gibi durumlarda süreç 3 ay gibi kısa bir sürede biter. Ancak kiracı evden çıkmak istemeyebilir ve kiraya verenle anlaşmazlık yaşayabilir. Bu durumlarda kiraya veren aynı kira dönemi içerisinde iki haklı ihtar gönderir ve kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde de tahliye davası açabilir. Böylece süreç 1.5-2 yıla kadar uzayabilir.Ev Tahliye Davası (1)

İHTİYAÇ NEDENİYLE EV TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER? 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, 1 ila 1,5 yıl devam edebilir. Dava süresi; ileri sürülen ihtiyacın niteliği ile ispatını kolaylığına ve kiracının tutumuna göre değişebilir. Dolayısıyla; ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer sorusunun net cevabı, biraz da somut olayın şartlarına göre şekillenir. İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında ileri sürülen ihtiyacın gerekli kriterleri taşıması ve bunun doğru hukuki zeminde mahkemeye sunulması, dava sürecini kısaltır. 

KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACININ TAHLİYESİ NE KADAR SÜRER?

Kirasını ödemeyen kiracının tahliyesi, 1 yıl ile 2 yıl arası sürer. Ev sahibi; kiracının kira bedelini ödememesi durumunda, kiracıya ihtarname gönderecektir. İhtarname prosedürünün doğru şekilde işletilip işletilmemesi, tahliye davası ne kadar sürer sorusunun cevabını etkilemektedir. Kirayı ödemeyen kiracıya karşı ihtarnamenin noter kanalıyla çekilmiş ve tebliğ şerhi alınmış olması, dava sürecinde ispat bakımından zaman kazandıracak ve dava sürecini azaltacaktır. 

YENİ MÜLK SAHİBİNİN KİRACIYI EVDEN TAHLİYESİ NE KADAR SÜRER?

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi, 1 buçuk ile 2 yıl sürer. Yeni malik davayı açarken kendisinin ya da kanunda sayılan yakınlarının konut ihtiyacının samimi, gerçek, sürekli ve zorunlu olduğunu açıkça göstermelidir. Bu noktada, kiracının itirazı söz konusu olduğunda genellikle bir çekişme hali ortaya çıkmakta ve süreç uzayabilmektedir.

KİRACI EV TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER?

Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 1 yıl ile 2 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir. Aşağıda, tahliye davasının süresini etkileyebilecek olan bazı unsurlar liste halinde sayılmıştır. 

  • İleri sürülen tahliye nedeni,
  • Mahkemenin iş yoğunluğu,
  • Tarafların anlaşıp anlaşamaması,
  • Dava sürecinin avukatla sürdürülüp sürdürülmemesi,
  • Delillerin toplanma süreci,
  • Bilirkişi raporunun hazırlanması,
  • Bilirkişi raporuna itiraz süreci,
  • Keşif süreci,
  • İstinaf süreci,

Bu etkenler, her somut olayda değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki tahliye davasının süresini etkileyen unsurlar, Sadece bu sayılanlardan ibaret değildir.

EV TAHLİYE DAVASI İLK CELSEDE SONUÇLANIR MI?

Kiracı düzenli bir şekilde kirasını ödüyorsa veya kira sözleşmesi 10 yıl ve altında ise kiraya verenin tahliye davası açması halinde dava uzayabilmektedir. Çünkü kiracı üzerine düşen yükümlülükleri yerine getiriyor demektir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi 1.5-2 yıl süren bu süreç kiracının yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde biraz daha uzamaktadır. Ancak kiraya veren ihtiyaç nedeniyle ihtar çekerse süreç bir nebze hızlansa da kiracı bu ihtardan sonraki 6 ay oturmaya devam edebilir.

Tahliye kararı kişilerin uymakla yükümlü olduğu, 15 günlük süre içeren taşınmazı boşaltma yazısıdır. 15 günlük süre kararın kiracıya tebliğ edilmesi ile başlar. Sonuç olarak kira tahliye davasının genel olarak ilk celsede bitmesi mümkün değildir. Mahkemelerin iş yoğunluğu, davanın somut özellikleri dikkate alındığı takdirde sürecin uzayıp kısalması mümkündür. Yani süreç 3 ay gibi kısa bir sürede bitebileceği gibi 2 yıla hatta 3 yıl kadar bile uzun sürebilir.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi