Kışın günlerinin vazgeçilmez lezzeti: Kestane Kışın günlerinin vazgeçilmez lezzeti: Kestane

Gres yağı pek çok alanda kullanılmakta. Bu yarı katı yağ sağladığı çözümlerle bir çok alanda işlerin daha iyi ilerlemesini sağlamakta. Bu yüzden son zamanlarda oldukça fazla duyulan bir yağ çeşididir. Peki, gres yağı nedir, ne işe yarar? 

GRES YAĞI NEDİR?
Yüksek akmazlık değerine sahip özünde sabun jeli ve mineral bir yağ karışımı bulunan gres yağı kullanıldığı alan itibariyle otomotiv sanayinde önemli bir bileşendir. İmalat için kalsiyum, sodyum ve lityum sabun jeli olarak kulanılabilir.  
Gres yağı makine parçalarında ve dişlilerde kullanılan bir yağ türüdür. Gres yağının kullanım süresi eskiye dayanmaktadır. Yağ katkıları içerisinde değerlendirilen gres ısıyla beraber doyma noktasına ulaşır ve eriyerek sıvı hale gelir. 

GRES YAĞI NE İŞE YARAR? 
Kullanıcıların çok merak ettiği soruların başında gres yağı ne işe yarar gelmektedir. Gresler makinenin yaşadığı sürtünmeyi azaltmanın yanı sıra su girişine karşı koruma sağlamak için kullanılır ve pasa karşı koruma sağlar.  
Gres yağları mekanik aksamlarda kullanılır. İçeriğinde çoğunlukla mineral yağ ve sabun emülsiyonu barındırmaktadır.  
 Gres yağı araçlarda mekanik aksamın temizlenmesine yardımcı olan bir yağ çeşididir. Servis bakım zamanlarının uzamasını sağlayan gres yağı parçaların daha sağlıklı ve uzun süre çalışmasına mümkün kılmaktadır. 
Gres yüksek viskoziteye sahiptir. Bu nedene de yağ gibi sıvı yağlayıcıların yerinde kalamayacağı uygulamalar için daha iyi bir tercihtir. Kısacası gresler ve yağlar birbirlerinin yerine kullanılamayacak özellikler taşır.  
Gresler suya dayanıklı yapıları sayesinde dolgu macunu görevi görebilirler. Böylece gres yağı otomotiv endüstrisinde şasi, tekerlek yatakları ve dişliler gibi alanlarda kullanılabilir denebilir. 

GRES YAĞI NERELERDE KULLANILIR?  
 Gres yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Gres yağının bazı kullanım alanları şunlar:

•    Uzun süreli ve aralıklarla depolamada kullanılan makine ve ekipmanların yağlanmasında kullanılır.

•    Yüksek basınç ve sıcaklıkta ve ağır koşullarda çalışan makine ve ekipmanların yağlanmasında kullanılır.

•    Elektrik motorları ve dişli kutuları gibi ekipmanlarda sızdırmazlık sağlaması amacı ile kullanılır.

•    Kalın filmleri kurudukları ve daha önceden yağlanmış ve aşınmış bileşenlerin yağlanmasında kullanılır.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi