HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Basın İlan Kurumu ilan gelirlerinin yerel medya kuruluşlarına adil dağıtılması, RTÜK, uydu ücretlerinde yerel TV kanallarına indirim sağlanması, yerel medyanın reklam pastasından adil pay alması ve gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda çağrıda bulundu.
Yerel medyanın, halkın doğru bilgilendirilmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Milletvekili Dinç, bölgesel sorunları gündeme taşıyarak halkın sesi olan yerel medya kuruluşlarının, son yıllarda ciddi yapısal, ekonomik ve dijital sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.
Yüksek baskı maliyetleri, sınırlı reklam gelirleri ve devlet desteklerinin adil dağıtılmaması gibi sebepler, birçok yerel gazetenin ayakta kalma mücadelesinin zorlaştığını belirten Milletvekili Dinç, altyapı ve uzman personel eksikliği, dijital dönüşümü zorlaştırdığını, TÜRKSAT uydu ücretlerinin yüksek olmasının da yerel TV kanallarının yükünü arttırdığını ifade etti.
Bu sorunların çözümü için bazı somut adımların atılması gerektiğini söyleyen Dinç, “Basın İlan Kurumu ilan gelirleri, performans temelli kriterlerle siyasi ve ideolojik ayrım yapmadan tüm yerel medya kuruluşlarına adil olarak dağıtılmalıdır. Resmî ilan desteği, TV ve radyo kanallarını da kapsayacak şekilde genişletilmeli; RTÜK, uydu ücretlerinde yerel TV kanalları için indirimler sağlamalıdır. Dijital dönüşüm için devlet desteği artırılmalı; altyapı, sosyal medya yönetimi ve arama motoru optimizasyonu gibi alanlarda eğitim ve teknik destek verilmelidir. Kamu kurumları ve özel sektör, yerel medyaya reklam desteğini artırmalı; yerel medya, reklam pastasından daha adil bir pay almalıdır. Basın mensuplarının çalışma şartları iyileştirilmeli; sosyal güvenlik hakları güçlendirilmeli ve bağımsız habercilik güvence altına alınmalıdır. Yerel medya da içerik kalitesini artırmalı ve ahlakî habercilik ilkeleriyle güven inşa etmelidir. HÜDA PAR olarak hükümeti, yerel yönetimleri, özel sektörü ve tüm medya paydaşlarını; yerel medyanın sorunlarına çözüm üretmek üzere ortak sorumluluk almaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.