İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve "İBB Hanem" alt uygulamasında 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin işlenerek program dışına sızdırılması iddialarını da içeren soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Gözaltına alınan 5 şüphelinin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

ZANLILARA TUTUKLAMA VE ADLİ KONTROL

Savcılık, 5 şüpheliden 4’ü hakkında tutuklama, 1’i hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasını talep etti. Sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği, 4 şüphelinin tutuklanmasına, 1 şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Tutuklanan şüphelilerin, örgüt yöneticileriyle ilişkisi belirlenen, verilerin işlenmesi ve yurt dışına gönderilmesi eylemlerinde dahli bulunduğu anlaşılmıştı.

ŞÜPHELİLERİN KURUMSAL BAĞLANTILARI

Tutuklanan şüphelilerden ikisinin İBB Akıllı Şehircilik Daire Başkanlığında, diğer zanlıların ise İletişim Koordinasyon Merkezi'nde görevli olduğu belirtildi. Savcılık, bu şüpheliler hakkında "kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayma" ve "suç örgütüne üye olmak" suçlarından gözaltı kararı vermişti.

SORUŞTURMANIN KAPSAMI GENİŞLİYOR

Başsavcılığın daha önceki açıklamasına göre, soruşturmanın merkezinde Ekrem İmamoğlu'nun elebaşı olduğu iddia edilen çıkar amaçlı suç örgütünün faaliyetleri bulunuyor. Soruşturma kapsamında daha önce:

Van’da buz pateni pisti kafeteryası kiraya verilecek
Van’da buz pateni pisti kafeteryası kiraya verilecek
İçeriği Görüntüle

"İstanbul Senin" uygulamasından 4,7 milyon kullanıcının kişisel verileri ve konum bilgilerinin iki ülkeye sızdırıldığı ve "darkweb" ortamında satışa çıkarıldığı belirlenmişti.

Aynı zamanda "İBB Hanem" uygulamasında 11 milyon vatandaşın sandık verilerinin işlenerek sızdırıldığı tespit edilmişti. İlk aşamada gözaltına alınan 15 şüpheliden 6'sı tutuklanmış, 9'u hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştı. Bu son tutuklamalarla birlikte, soruşturmada tutuklu sayısı 10’a yükselmiş oldu.

Muhabir: Suat Tink - Haber Merkezi