Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası’nın eski başkanı Feridun Irak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada hem Van’ın milletvekillerine hem de il yöneticilerine açık bir çağrıda bulundu. Irak, “Bu tablolar sizi rahatsız etmiyor mu?” diyerek tepkisini dile getirdi.
100 BİN KİŞİYE DÜŞEN HASTANE YATAK SAYISINDA VAN GERİDE
Feridun Irak’ın paylaştığı verilere göre, sağlık hizmetlerine erişim noktasında Van, bölgedeki benzer illere göre oldukça geri bir seviyede. Resmi istatistiklere göre, Elazığ’da 100 bin kişiye düşen yatay sayısı 538 olarak kayıtlara geçerken, Erzurum’da bu sayı 485, Van’da ise 268 olarak kayıtlara geçti.
Van’ın, Elazığ’ın neredeyse yarısı, Erzurum’un ise %55’i kadar hastane yatağına sahip olması, artan nüfus, bölge coğrafyası ve sağlık talepleri düşünüldüğünde büyük bir sağlık açığını işaret ediyor.
DOKTOR SAYISI NÜFUSA ORANLA DÜŞÜK
Yine Irak’ın vurguladığı bir diğer çarpıcı nokta ise, doktor sayısının yetersizliği. Bölge illerinden 763 bin nüfusa sahip olan Erzurum’da bin 726 doktor bulunurken, nüfusu 1 milyon 126 bin olan Van’da ise bin 490 doktor bulunuyor.
Van, Erzurum’dan %47 daha fazla nüfusa sahip olmasına rağmen, doktor sayısında geride kalıyor. Bu durum, özellikle polikliniklerdeki yoğunluk, randevu bulma zorluğu ve uzman hekim eksikliği gibi sorunların kökenini oluşturuyor.
“HİZMET BÖYLE OLMAZ”
Feridun Irak, mevcut durumun hizmet eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, hem milletvekillerini hem de yerel yöneticileri göreve çağırdı. Irak, “Hizmet böyle olmaz. Elazığ ve Erzurum'daki sağlık yatırımlarına bakıyoruz, modern hastaneler, eğitim araştırma merkezleri, doktor kadroları... Van ise bu yarışta neredeyse yok sayılmış durumda. Nüfusu 1 milyon 100 bini aşan bir şehir, bu şekilde ihmal edilemez. Milletvekilleri, il teşkilatları, yöneticiler... Bu tablo sizi rahatsız etmiyor mu?" diyerek acı reçeteyi ortaya koydu.
YENİ HASTANELER ŞART, KADRO TAKVİYESİ ACİL
Van halkı, yıllardır artan nüfusa rağmen sağlık yatırımlarında gereken ilgiyi görmemekten şikayetçi. Özellikle kadın doğum, çocuk hastalıkları, onkoloji ve acil servislerde yaşanan yoğunluk, hastaların çevre illere sevk edilmesine kadar varan bir krizi beraberinde getiriyor.
Van, Doğu Anadolu’nun en büyük ve en genç nüfusa sahip şehirlerinden biri olmasına rağmen, mevcut sağlık altyapısı ve insan kaynağı, bu nüfusa hizmet vermekte zorlanıyor.