Van’ın ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası eski Başkanı Feridun Irak, kente önemli miktarda kaynak aktarılmasına rağmen ulaşım alanında beklenen ilerlemenin sağlanamadığını ifade etti.
Irak, özellikle çevre yolu, havayolu, demiryolu, karayolları ve şehir içi trafik konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti.
“ÇEVRE YOLU 15 YILDIR TAMAMLANAMADI”
Van Çevre Yolu’nun yıllardır tamamlanmayı beklediğini belirten Irak, “Çevre yolu 15 yıl oldu, hâlâ tamamlanmış değil” diyerek projenin gecikmesine tepki gösterdi.
Van’ın hızla büyüyen nüfusuna rağmen ulaşım yatırımlarının kentin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kaldığını savunan Irak, mevcut sorunların Van’ın ekonomik ve sosyal gelişimini de olumsuz etkilediğini dile getirdi.
“UÇAK SEFERLERİ ARTACAĞI YERDE AZALIYOR”
Havayolu ulaşımındaki sorunlara da değinen Irak, Van’ın artan nüfusuna rağmen uçak seferlerinin artırılmadığını, aksine bazı dönemlerde azaldığını belirtti.
Van’ın bölgenin önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Irak, ulaşım imkanlarının kentin ekonomik potansiyeliyle paralel şekilde geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
“DEMİRYOLU KAPASİTESİNİN YÜZDE 10’U İLE ÇALIŞIYOR”
Demiryolu ulaşımındaki kesintili yapının da ciddi bir sorun olduğunu belirten Irak, mevcut hattın yeterince verimli kullanılamadığını söyledi.
Irak, demiryolunun kesintili olması nedeniyle kapasitesinin yalnızca yaklaşık yüzde 10’u ile çalıştığını ve her yıl yaklaşık 400 milyon lira zarar edildiğini ileri sürdü.
“Birkaç yıllık bu zararla hat kesintisiz hale getirilebilir” diyen Irak, demiryolu altyapısına yapılacak yatırımların uzun vadede hem ulaşım hem de ekonomi açısından önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
“BASİT BİR KAVŞAK DÜZENLEMESİ BİLE HAFTALAR SÜRÜYOR”
Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü’nün çalışmalarına da tepki gösteren Irak, eski emniyet binası önündeki basit bir kavşak düzenlemesinin dahi haftalardır tamamlanamadığını vurguladı.
Şehir içinde yaşanan trafik yoğunluğunun vatandaşların günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğini belirten Irak, ulaşım sorunlarının artık tek tek noktalarla sınırlı olmadığını, Van genelinde kronik bir hale geldiğini ifade etti.
“ŞEHİR İÇİ TRAFİK FELÇ DURUMDA”
Van’daki sinyalizasyon sistemlerinin de yenilenmesi gerektiğini söyleyen Irak, belediyenin mevcut sistemleri modernize etmek bir yana, trafik ışıklarının zaman ayarlarını güncellemekte dahi yetersiz kaldığını ifade etti.
Irak, şehir içi trafiğin giderek içinden çıkılmaz bir hale geldiğini belirterek, ulaşım konusunda kurumlar arasında koordineli ve kalıcı bir çözüm anlayışına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
“VAN’IN SORUNLARINA KARŞI İLGİSİZLER”
Açıklamasında siyasi temsilcilere de eleştiriler yönelten Feridun Irak, milletvekilleri ve il teşkilatlarının Van’ın temel sorunları karşısında yeterince ilgili olmadığını savundu.
Van’ın ulaşım sorunlarının çözümü için merkezi hükümet, yerel yönetimler ve ilgili kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Irak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.
Irak, Van’ın ulaşım altyapısının bütüncül bir anlayışla ele alınması, yıllardır tamamlanamayan projelerin sonuçlandırılması ve özellikle havayolu ile demiryolu ulaşımında kentin ihtiyaçlarına cevap verecek yatırımların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.




