Söz konusu klavye olduğu zaman birçok kişinin aklına ilk olarak bilgisayar gelir. Bilgisayarın vazgeçilmez bir parçası olan klavye günümüzde birçok farklı alanda da kullanılıyor. Peki klavye nedir, ne işe yarar? 

 KLAVYE NEDİR?  

Klavye ya da İngilizce adıyla keyboard, birçok tuşun bir arada yer aldığı ve bilgisayara komut vermek için kullanılan harici bir donanımdır. Bilgisayarın giriş birimleri arasında fare (mouse) ile birlikte bulunması elzemdir. Üzerinde; harf, rakam, fonksiyon tuşları olmak üzere farklı amaçlarla kullanılan değişik sayıda tuşları bulunmaktadır. Her bir tuş, üzerine basıldığı taktirde bilgisayarın GPU’su tarafından işlenerek gerekli komutu yerine getirmektedir. Tuşlara farklı rakamlar atanabildiği gibi farklı klavye çeşitleri de mevcuttur. 

Org ya da piyano gibi çalgılarda, yazı ile beraber hesap makinelerinde ya da bilgisayarda kullanılan tuşlar bütünü klavye olarak bilinir. Diğer bir ifadeyle verilen bu cihazların kontrolünü sağlamak ve kullanmak amaçlı değerlendirilen tuşlar olarak da anlatmak mümkün. Bu konuda birçok farklı tasarım ve model kapsamında, amaca uygun olarak klavyeler bulunmaktadır.

Çevreyi kirletenlere ceza Çevreyi kirletenlere ceza

KLAVYE NE İŞE YARAR? 

Klavye farklı tasarımlar üzerinden amaca uygun olarak cihazlarda kullanılır. Genelde elektronik cihazlar ile beraber müzik aletlerinde öne çıkar. Bu sistemlerin görevini yerine getirmesi için kullanılan araç klavye olarak bilinmektedir. Genelde parmakları değerlendirmek suretiyle tuşlara basarak işlem uygulanır. Böylece yazı yazmak, farklı sesler çıkarmak gibi görevler kolay bir şekilde yapılır. Bu yönüyle günümüzün en önemli tasarımları içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün. 

Klavye, sadece bilgisayarlarda kullanılan bir aygıt değildir. Klavye ilk olarak daktilolarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Zamanla, geliştirilerek bilgisayarlarda da kullanılmaya başlanmıştır. 

Klavyelerin kullanım amaçları ise çok çeşitlidir. İlk olarak yazı yazma amacıyla kullanılmaktadır. Diğer amaçları ise şöyle listenebilir:

  • Bilgisayarı kilitlemek, kamerasını ve mikrofonunu açmak.
  • Bilgisayarın parlaklık ayarını değiştirmek.
  • Medya oynatmak ve ses ayarlarını değiştirmek.
  • Enter tuşu sayesinde girdi komutları vermek. 
  • Programlardan ve uygulamalardan çıkış sağlamak.
  • Yukarıdaki amaçlar haricinde çeşitli atamalarla da farklı tuşların farklı işlevlere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi