Dünya Bankası, Washington Post’a yaptığı değerlendirmede, Suriye’de on yılı aşkın süredir süren savaşın ardından ülkenin yeniden inşasının maliyetini yaklaşık 216 milyar dolar olarak hesapladı. Banka, bu rakamın Suriye’nin 2024’teki gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık on katı olduğuna dikkat çekti.
Rapor, savaş boyunca yıkılan altyapı, konutlar ve kamu tesislerinin ülke genelinde büyük bir tahribata uğradığını belirtti. Özellikle elektrik şebekesi, ulaşım yolları, su altyapısı ve sağlık tesislerinin ciddi hasar gördüğü vurgulandı. Dünya Bankası, yeniden yapılanma sürecinin ülke genelinde kapsamlı yatırımlar gerektirdiğini ve bunun uzun yıllar alacağını ifade etti.

EN MUHAFAZAKAR TAHMİN: 216 MİLYAR DOLARLIK BEDEL
Dünya Bankası’nın değerlendirmesinde, yeniden inşa maliyetinin 140 milyar ile 345 milyar dolar arasında değişebileceği ifade edilirken, “en muhafazakâr tahmin” olarak 216 milyar dolar öne çıkarıldı. Banka, sadece altyapının yeniden inşasının 82 milyar dolar, konut binalarındaki hasarın 75 milyar dolar, konut dışı binalardaki yıkımın ise 59 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.
Rapor, bu tahminlerin yalnızca maddi boyutu yansıttığını; insani, sosyal ve psikolojik yıkımın ise ölçülemez boyutlara ulaştığını da vurguladı.

EN FAZLA YATIRIM HALEP VE ŞAM KIRSALINA GEREKİYOR
Dünya Bankası, Halep ve Şam kırsalı vilayetlerinin yeniden inşa aşamasında en fazla yatırıma ihtiyaç duyacak bölgeler arasında yer aldığını açıkladı. Bu bölgelerdeki yoğun çatışmalar, sivil yerleşimlerin büyük kısmının kullanılamaz hale gelmesine neden olmuştu.
Dünya Bankası Ortadoğu Direktörü Jean-Christophe Carré, yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki zorluklar çok büyük, ancak Dünya Bankası Suriye halkı ve uluslararası toplumla birlikte iyileşme ve yeniden yapılanmayı desteklemek için çalışmaya hazır” ifadelerini kullandı.
Carré, uluslararası işbirliği olmadan bu ölçekte bir yeniden yapılanmanın mümkün olamayacağını vurguladı.





