İşgalci siyonist rejim 7 Ekim'den bu yana Gazze'de soykırım ve katliam işliyor. Gazze'yi havadan, karadan ve denizden bombalayan işgalciler, 3 bin 760'ı çocuk ve 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bini aşkın Filistinliyi şehit etti.

Siyonist savaş makinesi vatandaşlara ve onların yaşadığı topluluklara karşı tehlikeli etkileri olan çeşitli silah türlerini ve yıkıcı bombaları kullanıyor, hiçbir kural tanımayarak uluslararası insan haklarını dünyanın gözü önünde çiğniyor.

İşgalcilerin, Gazze'de defalarca kullandığı silahların başında "beyaz fosfor" denilen uluslararası yasaklı silah geliyor.

Filistin'deki insan hakları örgütleri, işgalin birçok mahallede yerleşim yerlerine karşı beyaz fosfor kullandığına dair belgeleriyle şikayet aldıklarının bildirdi. Gazze İçişleri Bakanlığı ve hükümetin medya ofisi de işgalin, yasaklı fosfor bombasını kullandığına dair açıklamalarda bulunmuştu.

Beyaz fosfor, ciltle teması halinde ikinci ve üçüncü derece kimyasal yanıklara neden olan yanıcı bir kimyasal bileşendir. Cilde temas ettiğinde, solunduğunda veya yutulduğunda ciddi yaralanmalara hatta ölümlere varabilen bir duruma yol açarak masum sivillerin hayatını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Gazze'ye yönelik saldırılar boyunca hastanelere getirilen birçok yaralıda çok ciddi yanıklar ve yaralanmaların görülmesi, işgal güçlerinin daha önce hiç kullanılmamış yeni silahların yanı sıra beyaz fosfor mermilerini de kullandığını ortaya koydu.

Ciddi etkiler var

Çok tehlikeli etkileri olan beyaz fosfor bombası, askeri saldırıların başlatılması sırasında siviller ve mücadele edenler arasındaki "ayrım prensibine" aykırı olduğu için uluslararası teamül hukuku kurallarının açık bir ihlali anlamına geliyor.

Beyaz fosforun kullanımı sırasında, siviller arasındaki kayıpları önlemek için en üst düzey dikkat ve tedbir gerektiriyor.

Beyaz fosfora maruz kalanlara nasıl müdahale edilmeli?

İşgalin Filistinli sivillere karşı tekrar tekrar beyaz fosfor kullandığı göz önüne alındığında bu yasaklı silahla maruz kalındığında nasıl davranılması gerektiği akıllara geliyor.

Uzmanlara göre beyaz fosfora maruz kalanlara yönelik ilk tedavi yöntemi destekleyicidir.

Cilt veya göze maruz kalma durumunda, yanan beyaz fosfor parçacıklarının mağdurun gözlerinden veya cildinden derhal uzaklaştırılması tavsiye edilir.

Cilt veya gözlere beyaz fosfor bulaşmışsa, yeniden tutuşmayı önlemek için bunların soğuk, ıslak bir bezle örtülmesi önerilir.

Her vaka için ayrı ayrı ilk yardım yöntemleri ise şöyle sıralanıyor:

Gözün beyaz fosfora maruz kalmasında ilk yardım

-Mağduru derhal maruziyet kaynağından uzaklaştırın.

-Solunum fonksiyonunu ve nabzını değerlendirin.

-Mağdurun hava yolunun engelsiz olduğundan emin olun.

-Nefes darlığı oluşursa veya nefes almakta zorluk çekilirse oksijen verin.

-Solunum durursa, suni teneffüs sağlayın.

-Mağdurun tüm vücut etkilerine ilişkin belirtileri izleyin ve gerektiği şekilde semptomatik tedavi uygulayın.

-Derhal tıbbi yardım isteyin.

Cildin beyaz fosfora maruz kalmasında ilk yardım

-Mağduru derhal maruziyet kaynağından uzaklaştırın.

-Etkilenen cilt bölgelerini soğuk suya batırın veya her zaman ıslak bandajlarla örtün.

-Soğuk suyla tazyikli yıkama, beyaz fosforu ciltten uzaklaştırmanın en iyi yoludur.

-Büyük miktarda soğuk suyla yıkarken veya bölgeyi soğuk suya batırırken görünür beyaz fosfor parçacıklarını çıkarın.

-Soğuk su kullanımı çok önemlidir ancak mağdurun hipotermiden korunmasına da dikkat edilmelidir.

-Beyaz fosforun emilimini artırabilecek yağlı merhemleri kullanmaktan kaçının.

-Mağdurun tüm vücudunda iz olup olmadığını gözlemleyin.

-Derhal tıbbi yardım isteyin.

Beyaz fosfora maruz kalan kişiyle ilgilenirken genel tavsiyeler

-Hastayı maruz kalma alanından uzak tutun.

-Etkilenmiş giysilerin yeniden alev alabileceğini dikkate alarak giysilerini ve kişisel eşyalarını dikkatlice çıkarın.

-Cildin soğuk suyla durulanıp yıkanması ve maruz kalan bölgelerin ıslak tutulması gerekmektedir.

-Gözler beyaz fosfora veya beyaz fosfor kullanımından kaynaklanan dumana maruz kalırsa, öncelikle bol su veya yüzde 0,9 tuzlu su solüsyonu ile 10-15 dakika yıkanmalıdır varsa lensler çıkarılmalıdır. Lokal anestezi kullanılması, göz kapağı spazmını azaltıp yıkamayı kolaylaştıracaktır ancak anestezinin olmadığı durumlarda yıkamayı geciktirmemek gerekir.

-Gözlerde fosfor parçacıkları varsa yıkamaya devam ederken göz kapakları ters çevrilerek parçacıklar uzaklaştırılmalıdır. Çıkarılan parçacıklar bir kapta su altında tutulmalı, tam göz muayenesi yapılmalı ve enfeksiyon bulgusu varsa mağdur acilen göz doktoruna sevk edilmelidir.

Editör: Alaattin Güçlü