Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye ve yakın çevresindeki sismik aktivite bir kez daha gündemdeki yerini koruyor.
Son 24 saat içerisinde toplam 64 deprem kaydedilirken, bu depremlerin büyük bir kısmı düşük şiddetli artçı veya mikro sarsıntılar olarak kayıtlara geçti. Ancak Balıkesir ve Bitlis'te yaşanan 3.0 üzeri depremler, bölge halkını kısa süreli de olsa tedirgin etti.
GÜN İÇİNDE YAŞANAN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİN LİSTESİ
14 Ekim 2025 tarihinde yaşanan ve Kandilli Rasathanesi tarafından anlık olarak paylaşılan hızlı çözümlerde, 3.0 ve üzeri büyüklükteki depremler aşağıdaki gibi listelenmiştir. Bu verilerin henüz sismolog incelemesinden geçmemiş ilk sonuçlar olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Tarih | Saat (TSİ) | Enlem (N) | Boylam (E) | Derinlik (km) | Büyüklük (ML) | Büyüklük (Mw) | Yer |
2025.10.14 | 20:33:36 | 39.2135 | 28.0528 | 11.0 | 4.1 | 3.9 | ALAKIR-SINDIRGI (BALIKESIR) |
2025.10.14 | 14:11:02 | 38.9220 | 42.4675 | 5.0 | 3.0 | 3.2 | AKCAOREN-AHLAT (BITLIS) |
Görüldüğü gibi, günün en kuvvetli sarsıntısı Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde kaydedilen 4.1 büyüklüğündeki deprem oldu.
DEPREM ANINDA HAYAT KURTARAN ADIMLAR: NASIL DAVRANMALIYIZ?
Deprem kuşağında yer alan ülkemiz için sarsıntı anında doğru davranışları bilmek hayati önem taşımaktadır. Kandilli Rasathanesi'nin de sıklıkla uyarısını yaptığı gibi, deprem sırasında yapılması gerekenler özetle şunlardır:
SAKİN KALIN VE PANİK YAPMAYIN
Deprem anında sakinliğinizi korumak, doğru ve hızlı karar vermenizi sağlar. Panik, yaralanmalara ve hatalı davranışlara yol açabilir.
ÇÖK-KAPAN-TUTUN HAREKETİNİ UYGULAYIN
Güvenli bir yer bulun; sağlam bir masa, koltuk gibi eşyaların yanına ya da altına çökün. Başınızı ve boynunuzu düşen parçalardan korumak için kapanın ve bulunduğunuz yere tutunun. Sarsıntı bitene kadar bu pozisyonu değiştirmeyin.
CAM, PENCERE VE DIŞ DUVARLARDAN UZAK DURUN
Kırılma riski olan cam, pencere, dış cephe duvarları ve devrilebilecek ağır eşyalardan (dolap, raf vb.) olabildiğince uzaklaşın.
ATEŞ KAYNAKLARINDAN KAÇININ
Eğer mutfaktaysanız, ocağı derhal kapatmaya çalışın. Gaz ve elektrik vanalarını mümkünse kapatın. Gaz kaçağı veya elektrik kontağından çıkabilecek yangın riskine karşı hazırlıklı olun.
ASANSÖR KULLANMAYIN
Sarsıntı başladığı anda asansör kullanmak tehlikelidir. Merdivenlerden inip çıkarken de dikkatli olun.
DIŞARIDA İSENİZ AÇIK ALANLARA GİDİN
Binalardan, duvarlardan, üst geçitlerden, elektrik hatlarından ve ağaçlardan uzaklaşarak açık bir alanda bekleyin.
7ARAÇ KULLANIYORSANIZ KONTROLLÜCE DURUN
Köprülerden, tünellerden veya üst geçitlerden uzakta, güvenli bir yerde aracı durdurun ve sarsıntı bitene kadar araç içinde kalın.