Van TSO öncülüğünde, İranlı turistlerin en yoğun geldiği dönemde kentin ekonomisinin canlanmasını sağlamak amacıyla organize edilen 'Van Alışveriş Günleri' bu yıl Ramazan ayı konseptiyle gerçekleştirilecek.

Van Shopping Fest (1)

Festival kapsamında başlatılan özel indirim kampanyalarıyla donatılan Van, özellikle İranlı ziyaretçileri cezbetmeyi hedefliyor. Turistler, konaklama, konfeksiyon ve ulaşım gibi sektörlerdeki özel fırsatlarla kentte daha fazla zaman geçirmeyi tercih ediyor.

Bu durum, Van ekonomisinde hareketlilik ve canlılık yaratırken, aynı zamanda kentin turistik cazibesini artırıyor.

8’incisi düzenlenecek Alışveriş Festivali’nin lansman toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)’nun ev sahipliğinde yapıldı.Van Shopping Fest (4)

Van’da ücretsiz tohumluk patates dağıtılacak! Van’da ücretsiz tohumluk patates dağıtılacak!

 “TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ALIŞVERİŞ FESTİVALİ”

Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Shopping Fest şu anda Türkiye'nin en büyük alışveriş festivali 8 yıldır devam ediyor. Arada kesintiler de oldu, pandemi ve depremden dolayı. Onun dışında bu sene sekizincisini Ramazan'ın manevi ruhuna uygun bir şekilde yapmaya çalışacağız. Van Alışveriş Festivali marka değeri olarak artık Türkiye'nin en büyük alışveriş festivali haline geldi. İlki Ankara ve İstanbul'da yapıldı. Ama onlar sürdürülebilir olmadı. Ama 8 yıldır biz Van Alışveriş Festivali'ni düzenliyoruz.  Özellikle yakın zamanda İran Turizm Pazarı'nı da projeye ekleyerek, el birliği ile sürdürmeye devam ediyoruz. Burada hedefimiz Van ve hinterlandında bulunan yabancı ve yerli turistlerin, özellikle o tarihlerde turistlerin Van'da olmasını sağlamak. Burada alışveriş yapmalarını, vakit geçirmelerini sağlamak. Belki de şehrimizin en hareketsiz olduğu bir dönemde,  işin içine Nevruzu da katmak suretiyle, yakın İran pazarının, Van şehrine olan ilgisini farklılaştırmak açısından geliştirilene bir proje oldu. Dolayısıyla yakın coğrafyayı ve orada yaşaya insanları 15 Mart’tan başlayarak 5 Nisan tarihine kadar yaklaşık 20 gün boyunca esnafımızı ve tacirimizi de işin içine dâhil etmek suretiyle onların avantajlı alışveriş yapmalarını sağlamak, avantajlı konuklama yapmalarını sağlamak, avantajlı yeme içme ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz bir projeydi. Oldukça da başarılı bir düzeye geldi.” dedi.Van Shopping Fest (2)

 “ŞEHRİN EKONOMİSİNE DE BÜYÜK BİR İVME KAZANDIRIYOR”

Shopping Fest’in Van’ın ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Takva, “Van Alışveriş Günleri, Van'daki en istikrarlı ve sürdürülebilir projelerden biridir. Van esnafı ve tüccarı gerçekten çok zahmetkeş bir esnaftır ve tacirdir. Bu konuda hepsine çok teşekkür ediyorum. 8 yıl boyunca belki milyonlarca yabancı ve yerliyi festival döneminde olmak üzere misafir etme başarısı gösteren ve bize ulaşan majör bir sorun olmadı. Bu vesile ile fiyat istikrarının, indirimlerin, en azından Alışveriş Festivali döneminde, esnaf ve tüccarın bu konuda göstereceği duyarlılığın bunun daha da gelişmesine ve büyümesine katkı sağlayacak. Klasik ve markalaşmış konukseverliğimizle, dürüst davranışımızla, tacire yakışır uygun ve etik kurallar çerçevesinde hoşgörümüzle, bu alışveriş festivalinin en önemli çıktılarından biri olacak. Şehrimiz için çok önemli olan alışveriş festivali, aynı zamanda şehrin ekonomisine de büyük bir ivme kazandırıyor. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. Çok fazla sürdürülebilir festivalimiz ve etkinliğimiz olmuyor maalesef. Bunun birçok sebebi var.” ifadelerini kullandı.

Festivalin paydaşlarına teşekkür eden Necdet Takva, “İlkini 2015 yılında yaptığımızda Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın personelleri Beşyol Meydanı’nı sabahlara kadar bir hafta boyunca çalışarak, şehri süsleyen bir ekiptir.  O zamanlar geceleri şehirde dolaşıyordum, arkadaşlarımı görüyordum ve şehir yapılan ışıklandırma çalışmalarıyla aydınlanıyordu.  Belki o gün belediyelerin yapması gereken çalışmaları biz Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptık. Daha sonrası dönemin Valisi ve Kayyumu Murat Zorluoğlu, bu projeyi valilik himayesine almak istedi. Belediyenin kaynaklarıyla bunu geliştirelim dedi. 2018'de yaptık ve sonra bıraktık. 2 yıl boyunca bu festival valiliğinde uhdesine alındı. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, DAKA, imkanları ve olanakları ölçüsünde bu projeye destek verdiler. Biz de her zaman bu projenin arkasından yürümeye devam ettik. Bu yılda yine aynı anlayışla, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi’nin, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın desteği ve işbirliği ile öncülüğünü Van Ticaret ve Sanayi Odası yapmak suretiyle, bunu yapacağız. Bu vesile ile paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.  Ayrıca Vanlı tüccar ve esnafımıza göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu sezonun hareketli bir sezon olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.Van Shopping Fest (3)

“FESTİVALİMİZİN DIŞ TİCARETE ETKİSİ DE ÇOK ÖNEMLİ”

Takva sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Dün de Van- Tahran yolcu treni seferleri başladı. İlk yolcuları karşıladık. 5 yıl sonra yaklaşık 200 yolcu Van Tren Garı’na giriş yaptı. Artarak bir geliş olacağını biliyoruz. Şimdi 2012'den bu yana elimde istatistikleri var. 2012'de 49 bin 570 İranlı şehrimize giriş yapmış. 2013'te 80 bin, 2024'te ise 719 bin 713 rakamına ulaşmışız. Yani neredeyse 20 katı. 20 katı sadece İran üzerinden gerçekleştirmiş olduğumuz bir başarı hikâyesi var. 2023 Kahramanmaraş depreminden dolayı bu festivali yapamamıştık. Mart 2019'da Kapıköy'den giren yolcu sayısı Nevruz döneminde, 29 bin 951 iken, 2022'de 51 bine çıkmış. Hakkâri Esendere Sınır Kapısı’ndan Mart 2019'da 10 bin 789 kişi giriş yapmışken, Mart 2022'de orada yapılan farkındalıklarla, bu sayı 39 bin 107 kişiye yükselmiş. Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Mart 2019’da 58 bin 348 kişi giriş yapmış, 2022’de ise 56 bin 689 kişi giriş yapmış. Burada Gürbulak Sınır Kapısı’nın yeniden modernizasyon sürecinden dolayı sayı düşmüş. Kapıköy bu üç sınır kapısı içerisinde birinci sırada. Festivalimizin dış ticarete de etkisi anlamında çok önemli olduğuna inanıyorum. Ömrümüz yettiğince bunu sürdürmeye çalışacağız.”

Muhabir: Eyüp Dayan