Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km2'dir. Van Gölü, hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir ekosistemdir.

VAN GÖLÜ KAÇ YAŞINDA?

Van Gölü'nün suyu tuzlu ve sodalıdır. Gölün tuzluluk oranı  %19 olup pH değeri 9.8'dir. Kışın yüksek rakıma ve sert kışlara rağmen donmamasının sebebi bu yüzdendir. Gölün su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip düşebillmektedir. Fakat ortalama denizden 1646 metre yüksektedir. 

Van Gölü'nün en derin yeri 451 metredir. Yeni olan bazı çalışmalar ile gölün yaşının 600.000 yıl olduğu belirlenmiştir.

Van Gölü'nün doğu bölümünde 4 ada mevcuttur. Bu adalar: Akdamar Adası, Çarpanak Adası, Adır Adası ve Kuş Adası'dır. Bu adalar, tarihi ve turistik özelliğe sahip olup 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SODALI GÖLÜ

Van Gölü dünyanın en büüyk sodalı gölü ile Türkiye'nin en büyük gölüdür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliğe pek izin vermemektedir. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve iki tür balık yaşamaktadır.

Bunlar İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi) ve siyah benekli sarı bir balıktır. Siyah benekli sarı balık, 2018 yılında İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timinin, Van Gölü'ndeki dalış eğitimi sırasında 13 metre yükseklikteki bir mikrobiyalitin içerisinde yaşadığını tespit etmiştir. Ayrıca bu balık için araştırmalar devam etmekte.

MİLYAR DOLARLIK URANYUM MEVCUT!

2015 yılında yapılan araştırmalara göre gölde piyasa değeri 7.5 milyar dolar olan 50 tonluk Uranyum mevcuttur.

Göl etrafı karadan 430 km olup bunun 245 km si Bitlis ili sınırları içerisindedir.

Ayrıca bu yöreye halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de söylentileri araştırmak amacıyla bölgede pek çok bilimsel araştırma ekibi çalışmalar yaptı.,

VAN GÖLÜ NASIL OLUŞTU?

Van Gölü, Doğu Toros ve Aladağların arasında kalan tektonik oluşumun batı kısmında bulunmaktadır. Gölün batısında ve kuzeybatısında birkaç sönmüş volkan vardır. Bu volkanlara örnek olarak Süphan Dağı ve Nemrut Dağı örnek verilebilir. Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş ve bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur. 

Günümüzdeki araştırmalara göre Doğu Toros Dağlarının erozyona uğraması sonucu Van Gölü'ndeki suların Dicle'ye dökülüp, gölün küçüleceği ya da yok olacağı düşünülmektedir.

VAN GÖLÜ CANAVARI

Van Gölü Canavarı, Van Gölü'nde yaşadığı ileri sürülen efsanevi bir yaratıktır. 1993 yılına gelindiğinde kaynaklarda adından hiç söz edilmeyen yaratığı, bugüne kadar gördüğünü iddia eden çok sayıda kişi vardır. Fakat yapılan araştırmalar göldeki ilk canavar vakasının 1889 yılında yaşadığını aktarıyor. Eski bir gazetede canavarın Van Gölü'nde abdest almak isteyen bir kişiyi kapıp göle sürüklediği haberi yer alıyor. Bu canavar, belirtilenlere göre 15 metre uzunluğunda, oldukça koyu bir renge sayıp sırtında sivri çıkıntıları olan bir varlıktır. Zamanla bu varlığı gördüğünü iddia edenlerin sayısı artınca, olay basına da yansıdı ve resmi kurumlar harekete geçerek bölgeye bir araştırma ekibi gönderildi. Fakat yapılan araştırmalar gölde olağan dışı herhangi bir valığın olduğuna ilişkin iz bulunamadı.

Editör: Alaattin Güçlü