Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Yücel Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan'ı kabul ederek, Van Gölü koruma çalışmalarına dair bilgi aldı.
Emine Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Konuk Evi'nde gerçekleşen kabulde, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programına ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Biyolojik arıtma tesisinin hayata geçirilmesiyle başlayan Van Gölünü koruma projesi, Atık Su Yönetimi, dip çamur temizliği ve Atık Yönetimi alanlarında devam ediyor.
Dip çamur temizliğinde şimdiye kadar toplamda 1 milyon 165 bin metreküp çamur çıkarıldığı ifade edildi.
Görüşmede eşsiz ekosisteme sahip olan Van Gölü'nün korunması için başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde olmasının önemine dikkat çekildi.
Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Gülşen Orhan şu ifadelere yer verdi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız’ın koordinasyonu ile yürütülen, Vangölü Havza Koruma Eylem Planı’nı himaye etmekte olan Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan ile bir araya gelerek kendilerini gelinen son durum hakkında bilgilendirdik. Üç yıl evvel başladığımız süreçten bu yana biten bazı çalışmalar:
-Van Merkez İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi tamamlandı.
-Van Entegre Atık Tesisi ve Vahşi Depolama Alanının Islahı ve Enerji Elde Edilmesi Projesi tamamlandı.
-İpekyolu ve Tuşba Atıksu Arıtma Tesisinin merkeze bağlanması tamamlandı.
-Organize Sanayi Bölgesinin Atıksularının Van Merkezi AAT’de arıtılması için kanala bağlantı çalışmaları tamamlandı.
-Edremit Atık Getirme Merkezi Tesisinin inşaatı tamamlanarak açılışı yapıldı.
-Katı Atık Aktarma İstasyonu, Muradiye – Karahan, Özalp, Gevaş Gölkaşı katı atık aktarma istasyonları işletmeye alındı. Gevaş, Gürpınar, Edremit, Çaldıran Etap 1 vahşi depolama alanları ıslah çalışmaları tamamlandı.
-Muradiye Belediyesi Geçici Atık Depolama alanı oluşturuldu.
-Hayvansal Atık Yönetimi/ Kaçak Ahırlar, Sahillerde 622 büyük çaplı ahır (İpekyolu 339, Edremit 238, Tuşba 45 adet) kaldırıldı.
-Van Gölü, koruma kullanma dengesinin sağlanması amacıyla doğal sit statülerinden Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edildi. (30.07.2022 sayılı Resmi Gazete)
-Van Gölü Dip Tarama; 2021 Eylül ayı itibariyle başlanmış olan Van Gölü Dip Çamur Projesi’nde 14.08.2023 tarihi itibariyle toplamda 1.200.000 m3 çamur çıkarıldı. 2022 Ağustos ayı itibariyle 2. ve 3. etap çalışmalarına başlandı.
-Bitlis İli Tatvan İlçesi Van Gölü Dip Tarama; Tatvan sahil kısmında Van Gölü dip tarama faaliyeti çalışmaları kapsamında toplam 42.195 m3 çamur çıkarıldı.
- Hanımefendi’ye kuraklığın Vangölü Havzası ve yapılan çalışmalara olan menfi etkisiyle ilgili de ayrıca bilgi sunduk.
Tüm bu çalışmalar büyük emek ve özveriyle bu güne kadar getirildi. Ama en çok da Hanımefendi’nin konuya duyarlığı ve himayeleriyle…
Vangölümüzü sahiplenen ve başından beri yakın alaka gösteren, projeyi himaye eden Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendiye şükranlarımızı sunuyoruz.
Çevre ve Şehircirlik Bakanlığı, Van, Bitlis il ve ilçe belediyeleri, kurumlar, STK’ları ile birlikte yürütülen çalışmalar, Türk Belediyeler Birliği’nin de katacağı destekle devem edecektir.”