Suat Tink - Vanolay

Van’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Van Kedi Villası'nda koruma altında tutularak özenle bakılan kedilerin bu yılki ilk parti dönemi sona erdi.

Farklı renkteki gözleri, kar beyazı tüyleri ve cana yakınlığıyla dünyada eşsiz bir tür olan Van kedilerinin neslinin devam ettirilmesi için büyük bir çaba gösteriliyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezindeki odalarda özenle bakımı yapılan kedilerin doğum süreçleri takip ediliyor.

Yılda 3 kez doğum gerçekleştirilen merkezde ilk etap doğum süreci tamamlandı.

Testleri ve aşıları yapılan 100’e yakın yavru kedi olduğunu söyleyen YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, “Van Kedisi Araştırma Merkezi olarak yılda 3 dönem senkronize doğum yaptırıyoruz. Birinci dönem doğumlarımız bitti, testlerimizi yaptık. İkinci parti doğumlarımız da başladı, şuan devam ediyor. Biz her sene bir önceki seneyi ekarte etmeye çalışıyoruz. Şuanda doğumlarımız iyi gidiyor, herhangi bir sorunumuz yok. Bu yıl ilk etapta 100 civarında doğum gerçekleşti. 2 ve 3. Dönem doğumları da yavaş yavaş eklenecek.” ifadelerini kullandı.

SICAK HAVALRDAN BUNALAN KEDİLER HAVUZDA SERİNLİYOR

Suya olan ilgileri ve yüzücülükleriyle bilinen Van kedilerinin geçmişten gönümüze kadar Van Gölü’nde yüzdüklerini anımsatan Prof. Dr. Abdullah Kaya, “Son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi Van’da da havalar aşırı sıcak geçiyor. Buradaki alanımız kapalı bir ortam. Bu nedenle mutlaka klimalarla soğutulması gerekiyor. Bu hayvanlar sıcağa karşı da biraz hassas bir tür. Van Kedilerinin eskiden Van Gölü’nde yüzdüğüyle ilgili tarihi kayıtlar var. Havuzlar o amaçla yapıldı. Hem serinlik veriyor hem de kediler canı istediği zaman yüzebiliyor” diye konuştu.

Editör: Suat Tink