Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayında trafiğe kaydedilen araçların sayısını duyurdu. Verilere göre, Van’da Nisan ayında 621 aracın daha trafiğe kaydı yapıldı. Güncel olarak 97 bin 518 aracın kayıtlı olduğu ilde artan araç sayısının trafik sorunlarını daha da derinleştirmesi bekleniyor.

Van’da çevre yatırımları yerinde incelenecek
Van’da çevre yatırımları yerinde incelenecek
İçeriği Görüntüle

NİSAN AYINDA 182 BİN 34 TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

Türkiye genelinde Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan 182 bin 34 taşıtın yüzde 45,0'ını otomobil, yüzde 38,5'ini motosiklet, yüzde 11,6'sını kamyonet, yüzde 1,9'unu traktör, yüzde 1,9'unu kamyon, yüzde 0,6'sını minibüs, yüzde 0,4'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

VAN’DA ARAÇ ARTIYOR YOLLAR İLERLEMİYOR

Van’daki araçların 38 bin 645’i otomobil, 6 bin 117’si minibüs, 861’i otobüs, 24 bin 780’i kamyonet, 5 bin 995’i kamyon, 10 bin 453’ü motosiklet, 9 bin 817’si traktör ve 850’si özel amaçlı motorlu kara taşıtından oluşuyor.

Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 2026 yılının Ocak ayında 95 bin 942, Şubat’ta 96 bin 314, Mart’ta 96 bin 897 iken Nisan’da 97 bin 518 oldu.

Özellikle araç sahipliğinin hızla arttığı Van’da yol ve otopark yatırımlarının aynı hızda ilerlememesi şehir içi ulaşımı ciddi şekilde zorlaştırıyor.

VAN’DA TRAFİK SORUNU BÜYÜYOR

Van’da şehir merkezindeki yoğun yapılaşma ve özel araç kullanımındaki yükseliş nedeniyle trafik sorunu daha görünür hale geldi. Kentin ana arterlerinde günün belirli saatlerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, otopark yetersizliği sürücüler için ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Özellikle Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, İpekyolu güzergâhı ve Beşyol çevresinde yaşanan yoğunluk, hem sürücüleri hem yayaları zor durumda bırakıyor. Çift sıra parklar, dar yollar ve plansız trafik akışı şehir içi ulaşımı zaman zaman kilitliyor.

YOL AYNI, ARAÇ İKİ KATINA ÇIKTI

Vatandaşlar ise kentte yıllardır konuşulan çevre yolu, yeni otopark alanları ve alternatif ulaşım projelerinin yeterince hayata geçirilmediğini dile getiriyor. Sürücüler, mevcut yolların artık artan araç yükünü taşıyamadığını belirterek özellikle şehir merkezinde trafik düzenlemelerinin yetersiz kaldığını savunuyor.

Kentte toplu taşıma kullanımını artıracak projelerin gecikmesi de özel araç kullanımını artıran etkenler arasında gösteriliyor. Van’da trafik sorununun çözümü için yeni yol yatırımları, katlı otopark projeleri, akıllı kavşak uygulamaları ve toplu taşıma ağının güçlendirilmesi gerekiyor.

Muhabir: SUAT TİNK