2011 yılında kentte meydana gelen depremler sonrası bölgede yaklaşık 23 bin konut ve 2 bin 325 ahır inşa edildi. Binlerce depremzede bu sayede yeni yuvasına kavuşurken, TOKİ’lerde yaşanan sorunlar ise bitmek bilmiyor.

23 Ekim 2011 tarihindeki Van depreminin ardından ortaya çıkan acil barınma sorununu çözmek adına 1 ay sonra temeli atılan afet konutları, 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp afetzedelere teslim edilmiş ve afet konutları kapsamında toplamda 17 bin 222 adet konut üretilmişti. Depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen TOKİ’lerde yönetim sorununun ardı arkası kesilmiyor.

Doğan Çelik isimli bir vatandaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Çelik, site yönetiminin şeffaflıktan uzak, hizmet üretmeyen ancak aidatları sürekli artıran bir politika izlediğini belirterek, “Depremzedelerin kendi yaşam alanlarını yönetme hakkı gasp ediliyor. Bu düzene bir an önce son verilmeli” dedi.

Paylaşımın altına yapılan yorumlar ise sorunun ne kadar yaygın olduğunu ortaya koydu. Bir vatandaş, “Abi bu konuya çok fazla değinilmesi gerek. Adamlar sadece aidat alıyor. Hiçbir şey yaptıkları yok” diyerek tepki gösterdi.

20 Ağustos Nöbetçi Eczaneler Van
20 Ağustos Nöbetçi Eczaneler Van
İçeriği Görüntüle

Bir diğer vatandaş ise kent merkezindeki sitelerde aidatların 500-700 TL civarında olduğunu belirterek, “TOKİ konutlarında ise aidatlar 885 TL’ye kadar çıkıyor ama karşılığında hiçbir hizmet yok. Bu haramdır, günahtır” sözleriyle yaşanan adaletsizliğe dikkat çekti.

Deprem sonrası hayatları altüst olan ve yıllardır bu konutlarda yaşam mücadelesi veren vatandaşlar, yetkililerden denetim talep etti. TOKİ sakinleri, aidatların nereye harcandığının açıklanmasını, yönetimlerin seçimle belirlenmesini ve hizmet üretilmesini istiyor.

AFAD ve ilgili kurumların, konutlardaki site yönetimlerini denetlemesi, depremzedelerin sesine kulak vermesi beklenirken, bölgedeki vatandaşlar ise bu sorunun yalnızca kendilerini değil, tüm afet mağdurlarını ilgilendirdiğini belirterek, sorunlarına çözüm üretilmesini istedi.

Muhabir: KASIM KEKLİK