X platformunun devreye aldığı "hesap geçmişi görünürlüğü" özelliği, sosyal medyada yıllardır süren gizli savaşın perdesini araladı. Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik'in değerlendirmelerine göre, devletlerin troll ordularına ait operasyon merkezleri ve yönetim üsleri ilk kez bu kadar net şekilde ortaya çıktı.

HANGİ OPERASYON HANGİ ÜLKEDEN YÖNETİLİYOR?

X'in ifşa ettiği veriler, belirli ülkelerden yönetilen organize hesap ağlarını gözler önüne serdi:

İslamcı görünümlü hesaplarla Hamas ve direnişe saldıran operasyonlar: Mısır, Suudi Arabistan ve BAE merkezli.

"Suriyeliyim" diyerek Türkiye'deki milliyetçileri kışkırtan profiller: Suudi ekiplerinin kontrolünde.

Gazze'yi hedef alan sözde gazeteciler: Mossad bağlantılı ve ABD ile Almanya'dan yönetiliyor.

İsrail aşırı sağını destekleyen binlerce hesap: Hindistan kaynaklı.

İşte Jandarma Genel Komutanlığı 29 personel alıyor: Son gün 8 Aralık
İşte Jandarma Genel Komutanlığı 29 personel alıyor: Son gün 8 Aralık
İçeriği Görüntüle

"Gazze'den yayın yapıyorum" diyen hesapların bir bölümü: Afrika'dan yönetiliyor.

X Ifsa Etti Hangi Devletin Trolu Nereden Yonetiliyor 2

ELON MUSK DEVLETLERE GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Çelik, Musk'ın bu hamlesiyle devletlere "X'in sahibi ve hâkimi benim. Siz birbirinize karşı savaşırken, ben sizin savaş alanınızı yönetiyorum." mesajını verdiğini iddia etti. Bu ifşanın, teknoloji şirketleri ile devletler arasındaki güç dengesizliğini gösterdiği vurgulandı.

ARTIK SORU ŞU: DEVLETLER Mİ, TEKNOLOJİ DEVLERİ Mİ DAHA GÜÇLÜ?

Yaşanan gelişmelerin, "Devletler mi teknoloji şirketlerini kontrol edecek, yoksa teknoloji şirketleri mi devletlerin kaderini belirleyecek?" sorusunu gündeme getirdiği ifade edildi.

X Ifsa Etti Hangi Devletin Trolu Nereden Yonetiliyor 1

Muhabir: Suat Tink - Haber Merkezi