Asansörlerin aylık ve yıllık bakımının önemi ile etiketler hakkında doğru bilinen yanlışlara ilişkin uzmanından önemli uyarılar. Asansörlerde bulunan etiketler ne anlama geliyor? Asansörde kırmızı etiket varsa ne yapılmalı? gibi soruları yanıtlayan asansörcüler, asansörlerin çok güvenli olduğunu belirterek, gerekli bakımların yapılmamasının bu tür kazalara yol açtığını belirtti.
Aydın’daki ölümle sonuçlanan kaza ve devamında yaşanan benzer kazalar asansörlerin aylık ve yıllık bakımının önemini gözler önüne seriyor. Bakım ve denetimler sonucunda takılan etiketler hakkında doğru bilinen yanlışlara ilişkin konuşan asansör firması yetkilisi Rahmi İnan, her asansörün farklı çalışma prensibi olduğunu belirterek yapılan bakımın belli periyotlarda uygulanması ve etiketlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Asansörlerin kullanıma uygun olup olmamasına ilişkin yapılan denetimin önemine değinen İnan, “Asansörcü, asansörü eksiksiz bir şekilde bitirdikten sonra denetim için kurumlara başvuracak. Gerek TSE, gerek makine mühendisleri ya da A Tipi Muayene Kuruluşu gibi özel şirketler gelip kontrol yaparlar. Bu kontrol sırasında asansörde herhangi bir eksiklik varsa kırmızı etiket vurarak 60 gün süre verilir. Eğer yoksa direk yeşil etiket vururlar. Örnek veriyorum, kırmızı etiket vurdular. Asansörde belli konularda eksik çıktı veyahut da yanlış bir imalat çıktı, asansörcü bunu hiç bir şey talep etmeden yapar. 60 gün süre dolduktan sonra TSE ya da diğer kuruluşlar tekrar gelir kontrol eder. Asansörde bir eksiklik yoksa yeşil etiket takılır. Bu yeşil etiket takıldıktan sonra bir rapor halinde bize mail olarak atılır. Biz de onu alır, belediyeye götürürüz ve asansörün ilk ruhsatını alırız. Asansörde ruhsat bir kere alınır ama etiket olayı 12 ayda bir alınması gerekiyor. 12 ay dolduktan sonra yine belediye kiminle anlaşmışsa o kurum gelir kontrollerini yapar ve etiket yapıştırır” dedi.
“AYLIK VE YILLIK KONTROLLERİN YAPILMASI GEREKİR”
Asansörlerin sağlıklı bir şekilde kullanılması için aylık kontrollerin önemli olduğuna vurgu yapan Rahmi İnan, “Site yönetimleri, kurum yöneticileri asansörcü ile belli bir ücret dâhilinde yıllık anlaşma yaparlar. Bu yıllık anlaşma kapsamında asansörcü her ay gidip orada asansörünü baştan sona kontrol etmek zorundadır. Asansörde bir parça bozulmuşsa bunu değiştirmek zorundadır tabii ücret karşılığında. Yönetime söyledikten sonra değiştirmek zorunda ama yönetim bunu değiştirmiyorsa ve yazılı bir şekilde yönetime verilmişse o asansörde doğacak bütün sıkıntılar yönetime aittir. Asansör eğer çok eskiyse, diyelim ki 10-15 sene önce yapılmışsa o asansörlerin maliyeti biraz daha fazladır. Ama diyelim ki ben 2022’de bir asansör yaptım, asansörün yeşil etiketini aldım ama bu sene kırmızı yemiştim. Bu çok ufak tefek bir şeyden dolayı kırmızı yemiştir. Yani masrafı çok cüzi bir şey çıkar. İnsanlarımız ufak bir şey olduğu için hemen karşılıyorlar ama çok eski asansörlerde veya 5 yıllık, 10 yıllık asansörlerde miktar biraz daha yükselince insanlar bundan kaçıyor. Ortalama aylık bakım ücreti 500 TL gibi cüzi bir meblağdır” şeklinde konuştu.
ASANSÖRLERDE BULUNAN ETİKETLER NE ANLAMA GELİYOR?
Asansörlerde bulunan etiketlerin ne anlama geldiğine dair bilgi veren İnan, “Kırmızı etiket varsa hiç kullanılamaz. Can ve mal güvenliği çok tehlikede hemen kapatılması gerekiyor. Sarı etiket varsa, belli konularda sıkıntıları var. Bu da can ve mal güvenliği açısından sorunludur. Mavi etikette can güvenliği açısından sorun yoktur. Bazı ufak sorunlar vardır ama insanları zor duruma sokacak şeyler değildir. Yeşil etiket ise kusursuz anlamına geliyor. Her şey tam 4 dörtlük bir şekilde kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
ASANSÖRDE KIRMIZI ETİKET VARSA NE YAPILMALI?
Kırmızı etiketli asansörlere kesinlikle binilmemesi gerektiğini belirten İnan, sözlerini şöyle tamamladı: “TSE kontrol yaptıktan sonra etiketi vurup gidiyor. Ondan sonra faturayı kesiyor, bir ay içerisinde bunun ödemesi var. Bir ay içerisinde ödeme gerçekleşmediği takdirde karşı taraf avukata veriliyor.60 gün içerisinde eğer asansörcü ile bina yönetimi anlaşmamışsa ve bu işi bina yönetimi yaptırmamışsa belediyenin gelip bunu kapatması zorunludur. Biz her zaman söylüyoruz, bir yerde kırmızı etiket alınmışsa bir an önce bunun yapılıp çözülmesi gerekiyor. Çünkü kırmızı etiket demek ölüm demektir. Eğer binanın girişinde asansörün ilk o zemindeki kapısında kırmızı etiket varsa daire sahipleri bir an önce yönetimle irtibata geçsinler. Ben bu asansöre binmek istemiyorum. Bu asansörü bir an önce kapatın veya hemen yaptırın. Eğer etiket kırmızıysa kesinlikle binmesinler, hatta sarıysa ona da binmesinler. Ama mavi veya yeşil etiket üzerinde varsa gönül rahatlığıyla binebilir, sıkıntı yok.”
Alınan bilgilere göre, Van'da da bazı binalarda kırmızı ya da sarı etiket bulunmasına rağmen asansörlerin aylardır çalıştırılmaya devam edildiği görüldü.
Kaynak: Vanolay - Suat Tink