Elif Yüksek - Vanolay
Bebeklerin gelişiminde zaman zaman aksamalar meydana gelebiliyor. Özellikle bebeklerin geç konuşma ve geç yürümesi aileleri endişelendirebiliyor. Peki, bebekler en geç ne zaman yürür? Cevabı haberimizde…

Evliliklerin neşe kaynağı olan bebeklerin büyüme aşamasında en önemli gelişmelerden biri de yürümesidir. Yürüme eylemi, bebeklerin motor ile duyu becerileriyle paralel olarak gelişmesiyle ortaya çıkar. Bebekler zaman geçtikçe büyür ve büyüdükçe de bacak-kol kasları gelişimini sürdürerek güç kazandırır. Büyümenin etkisiyle önce emekleme gibi hareketlenmelerle gelişimin belirtileri ortaya çıkar. Bu gelişimin sonucunda yavaş yavaş ayaklanmaya başlayan bebekler, tek başına yürümeye başlar.

BEBEKLERİN YÜRÜME SÜRESİ 

Ortalama bir bebeğin yaklaşık olarak 6 aydan sonra desteksiz oturabilecek hale gelmesi beklenir. Daha sonra ise 13. aya kadar ki süreçte bebekler emeklemeye başlar. Destekle ayakta kalma süreci de yine bu dönemde 9 ila 12. aylarda görülür. Bu süreçten sonra bebekler, bir şeylere uzanarak, eşyalardan destek alarak ayakta durabilir. Sıklıkla 8 ile 18. aylarda bebeklerin yürüme yetilerini kazandıkları görülür. Bu süreç bazen daha kısa ya da uzun olabilir.

BEBEKLER EN GEÇ NE ZAMAN YÜRÜR?

Bazı bebeklerin çeşitli nedenlerden dolayı yürüme gecikmesi yaşaması da normal kabul edilir. Bebekler en geç 18’inci aya gelindiğinde yürüme yetisini kazanır. 18’inci aya gelindiğinde hala yürüme eylemi gerçekleşmiyorsa geç yürüme belirtisi olabilir. Bu süreçten sonra uzmanlara başvurularak klinik testler ve değerlendirmeler yapılması önerilir.

Bu değerlendirmelerden en yaygın olanları ise şunlardır:

•    Bebeklerin desteksiz oturamaması
•    Destekle ayağa kaldırılan bebeğin bir ayağına baskı uygulamaktan kaçınması,
•    Konuşma veya ses çıkarmada da gecikmelerin yaşanması,
Belirtilen hususlarda sıkıntıların gözlemlenmesi sonucunda geç yürümeye neden olan biyolojik sorunlardan şüphelenilebilir. 

BEBEKLERİN YÜRÜME SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bebeklerin yürüme belirtileri başladıktan sonra özellikle alanları güvenli olmalıdır. Bunun yanında rahat kıyafetler giydirilerek düşme ihtimali aza indirilebilir. Bebeğin ani hareketlerden korkmaması için düşme ya da ilk adımlardaki abartılı tepkilerden kaçınılmalıdır. Bu süreç uzayabilir, sabırlı olunmasında fayda vardır. Bebeğin yürüyeceği alanlardaki engeller kaldırılmalıdır.

BEBEKLERİN GEÇ YÜRÜMESİNİN SEBEBPLERİ NELERDİR?

Bebeklerin geç yürümesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:
- Kilo-boy endeksi
- Erken doğması
- Aileler tarafından korumacı tutum sergilenmesi
- Dikkat edilmediğinden alınan aşırı kilolar
- Kalça displazisi
- Kas ve kemiklerde görülen hastalıklar
- Bebeklerin ayak yapısındaki anormal durumlar

Editör: Suat Tink